Πιο κοντά στην υιοθέτηση της “μπλε κάρτας”

0

Στις αρχές Νοεμβρίου τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ψηφίσουν επί της λεγόμενης “μπλε κάρτας”, που θα δίνει σε εξειδικευμένα άτομα από τρίτες χώρες τη δυνατότητα να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση νόμιμα για δύο χρόνια.

Στόχος της κάρτας αυτής είναι να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, ιδιαίτερα σε τομείς όπως είναι η τεχνολογία των υπολογιστών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη “μπλε κάρτα” τον Οκτώβριο του 2007. Η κάρτα αυτή θα επιτρέψει σε όλα τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης να δεχθούν (όλες με τον ίδιο τρόπο) στο εσωτερικό τους εξειδικευμένα άτομα από τρίτες χώρες.

Οι κάτοχοι της μπλε κάρτας θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν ως άδεια εργασίας και να παραμείνουν έτσι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για δύο χρόνια (με δυνατότητα ανανέωσης). Η οικογένεια του ατόμου θα μπορεί επίσης να το ακολουθήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση (μετά από δύο χρόνια). Η κάρτα παρέχει επίσης πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση.

Στόχος της κάρτας αυτής είναι να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, ιδιαίτερα σε τομείς όπως είναι η τεχνολογία των υπολογιστών. Για την Έβα Κλαμτ, μέλος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εισηγήτρια της σχετικής κοινοβουλευτικής έκθεσης, το 50% των εξειδικευμένων μεταναστών από κράτη του Μαγκρέμπ πηγαίνουν είτε στην ΗΠΑ είτε τον Καναδά, ενώ μόνο ένα 5,5% επιλέγει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Στη Γερμανία, υπάρχει ανάγκη 95.000 μηχανικών, ενώ η αγορά εργασίας έχει μόνο 20 που έχουν μόλις τελειώσει τις σπουδές τους”, επισημαίνει η ευρωβουλευτής, Έβα Κλαμτ και συμπληρώνει “αν θέλουμε να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση, μπορούμε να κλείσουμε την πόρτα μόνο αν ανοίξουμε την πόρτα στη νόμιμη μετανάστευση”.

Σχόλια