Πίσω μένει η Τουρκία – προχωρά η Κροατία

0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να προχωρήσει ταχύτερα με τις ενταξιακές συνομιλίες με την Κροατία από ό,τι με την Τουρκία, λόγω της άρνησης της Άγκυρας να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κύπρο.

Εκπρόσωπος της αυστριακής προεδρίας της Ε.Ε. είπε ότι διπλωμάτες της Ε.Ε. συμφώνησαν να ξεκινήσουν λεπτομερείς διαπραγματεύσεις και με τις δύο χώρες για την πολιτική σχετικά με τον ανταγωνισμό, αλλά μόνο με το Ζάγκρεμπ σχετικά με θέματα τελωνειακής σύνδεσης, καθώς η Κομισιόν δεν είχε τελειώσει τη μελέτη της συμβατότητας της τουρκικής νομοθεσίας με τους νόμους της Ε.Ε. σχετικά με τα τελωνεία, εξαιτίας του θέματος της Κύπρου.

Ο ίδιος σημείωσε πως θα ήταν λάθος να ερμηνευθεί η απόφαση αυτή ως διαχωρισμός των δύο υποθέσεων, καθώς ουδέποτε είχε συνδεθεί η πορεία των υποψήφιων χωρών που άρχισαν ενταξιακές διαπραγματεύσεις μαζί τον περασμένο Οκτώβριο. Πάντως, συμπλήρωσε πως «είναι αλήθεια ότι για πρώτη φορά συμφωνήσαμε σε διαφοροποίηση στις διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες».

Σε κάθε περίπτωση διπλωμάτες επισημαίνουν πως η σχετική απόφαση, που ελήφθη κατά την τελευταία συνεδρίαση επί αυστριακής προεδρίας, είναι συμβολικής σημασίας διότι για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει ένα πολιτικό τίμημα για την τουρκική στάση έναντι της Λευκωσίας.