Πίσω στη φυλακή το “δεξί χέρι” του Οσάμα Μπιν Λάντεν στην Ευρώπη

0

Επιστρέφει στη φυλακή ο ακραίος μουσουλμάνος κληρικός, Αμπού Κατάμπα, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί πνευματικός ηγέτης της Αλ Κάιντα και “δεξί χέρι” του Οσάμα Μπιν Λάντεν στην Ευρώπη, γιατί παραβίασε τους όρους της αποφυλάκισης του υπό αστυνομική εποπτεία.
Οι δικαστές ειδικής επιτροπής, αρμόδιας να εξετάσει τις συνθήκες της αποφυλάκισης υπό όρους του μουσουλμάνου κληρικού, αποφάσισαν να τον στείλουν στη φυλακή, κυρίως μετά τις πληροφορίες του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών για συνωμοσία, στόχος της οποίας ήταν ο Κατάμπα να καταφέρει να φύγει από τη χώρα.
Ο μουσουλμάνος κληρικός συνελήφθη το Νοέμβριο στο σπίτι του στο Λονδίνο. Η βρετανική ηγεσία επιθυμεί την απέλασή του στην Ιορδανία.
Ο παλαιστινιακής καταγωγής Ιορδανός ήταν για αρκετούς μήνες ελεύθερος υπό αστυνομική επιτήρηση με απαγόρευση κυκλοφορίας 22 ωρών την ημέρα.
Η απόφαση των δικαστών στηρίχτηκε επίσης σε στοιχεία της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών εσωτερικής ασφάλειας, ΜΙ5, τα οποία παρουσιάστηκαν κεκλεισμένων των θυρών στους δικαστές και δεν δημοσιοποιήθηκαν.
Ο 47χρονος Κατάμπα και οι δικηγόροι του δεν ήταν παρόντες στο δικαστήριο κατά την ανάγνωση της απόφασης.
Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τζάκι Σμιθ εξέφρασε ικανοποίησή της για την απόφαση της δικαιοσύνης: «Συνιστά μεγάλη απειλή για την ασφάλεια της χώρας και είμαι ικανοποιημένη που θα τεθεί υπό κράτηση, αναμένοντας την απέλασή του, την οποία προσπαθώ να εξασφαλίσω».
Ο Αμπού Κατάμπα αφίχθη στη Βρετανία το 1993 από το Πακιστάν με πλαστό διαβατήριο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).
Μετά τις επιθέσεις του 2001 στις ΗΠΑ, είχε συλληφθεί το 2002 και πέρασε τρία χρόνια στη φυλακή. Οδηγήθηκε εκ νέου στη φυλακή τον Αύγουστο του 2005, βάσει των μέτρων καταστολής εναντίον προσώπων, φερόμενων ως τρομοκρατών μετά τις επιθέσεις στο Λονδίνο το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου.

Σχόλια