Πλάβιτς: “Θυσιάστηκα για μια μειωμένη ποινή”

0

Ομολόγησε την ενοχή της για να εξασφαλίσει μια επιεική ποινή δήλωσε η πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς, η οποία έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 11 ετών από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), και η οποία εκτίει την ποινή της στην Σουηδία.

“”Θυσιάστηκα και διαπραγματεύτηκα με την κατηγορούσα αρχή για να έχω μια μειωμένη ποινή””, δήλωσε η Πλάβιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στη σουηδική εφημερίδα “VI”.

Η Μπιλιάνα Πλάβιτς καταδικάστηκε από το δικαστήριο της Χάγης τον Φεβρουάριο του 2003 αφού αποδέχτηκε την ενοχή της για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το ΔΠΔ την είχε τότε απαλλάξει από τις άλλες κατηγορίες, ανάμεσα τους και αυτή της γενοκτονίας.

“”Δεν έκανα τίποτα κακό, όμως ο δικηγόρος μου, με συμβούλεψε να αποδεχτώ μια κατηγορία και να διαπραγματευτώ για τις άλλες””, πρόσθεσε.

Η Πλάβσιτς άσκησε επίσης δριμεία κριτική για τις συνθήκες της κράτησής της. “”Πως να αισθάνομαι στη φυλακή, ανάμεσα στις πόρνες, τις δολοφόνους, τις λαθρεμπόρους ναρκωτικών, τις ναρκομανείς, τις κλέφτρες και τις απατεώνισσες;””

Η Πλάβιτς διαδέχτηκε το 1996 τον Ράντοβαν Κάρατζιτς στην προεδρία της Σερβο-βοσνιακής οντότητας.

Η Σουηδία έχει απορρίψει δυο φορές τα αιτήματα για απονομή χάριτος για λόγους υγείας της Πλάβσιτς.

Σχόλια