Πληροφορίες που να αποδεικνύουν τη χορήγηση δικαστικής ασυλίας ζήτησε ο Κάρατζιτς

0

Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ζήτησε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, να δώσει εντολή στις ΗΠΑ και τη Σουηδία να του χορηγήσουν πληροφορίες που να αποδεικνύουν ότι είχε λάβει υποσχέσεις για δικαστική ασυλία.
“Έχει ζητηθεί από το δικαστήριο να λάβει όλα τα μέτρα που είναι στην αρμοδιότητα του για να βοηθήσει τον Κάρατζιτς να εξασφαλίσει τις πληροφορίες τις οποίες έχει ανάγκη από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Σουηδίας”, γράφει σε υπόμνημα του ο Κάρατζιτς , που έχει αναλάβει ο ίδιος την υπεράσπιση του.
Σύμφωνα με τον Κάρατζιτς οι πληροφορίες είναι “ουσιαστικές στην υπόθεση αυτή”.
Ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων συνελήφθη στις 21 Ιουλίου του 2008 στο Βελιγράδι μετά από 13 χρόνια στην παρανομία, και στην συνέχεια εκδόθηκε για να δικαστεί στη Χάγη.
Ο Κάρατζιτς δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρώην διαπραγματευτής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ του είχε υποσχεθεί ότι θα γλίτωνε από κάθε δικαστική δίωξη αν αποσυρόταν από τη δημόσια ζωή μετά την ειρηνευτική συμφωνία.
Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ αρνείται την ύπαρξη μιας τέτοιας συμφωνίας.
Ο Κάρατζιτς ζήτησε επίσης τη βοήθεια του ΔΠΔ για να ερωτηθεί και ο Δανός πρώην ΥΠΕΞ Καρλ Μπίλντ , που έπαιξε επίσης ρόλο διαπραγματευτή.
“Ο Μπίλτ ήταν σε καθημερινή επαφή με τον Χόλμπρουκ κατά την περίοδο στην οποία πέρασε η συμφωνία και ήταν και συνυπεύθυνος για την επίτευξη της παραίτησης του Κάρατζιτς””, τόνισε ο Ράντοβαν Κάρατζιτς.