Πλησιάζει στο τέλος της η δίκη του Αλμπέρτο Φουχιμόρι

0

Στο τελικό της στάδιο έχει εισέλθει η δίκη του πρώην προέδρου του Περού, Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ο οποίος κατηγορείται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του από το 1990 έως το 2000.

Λίγο πριν από το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας ο επικεφαλής της κατηγορούσας αρχής υποστήριξε ότι ο Φουχιμόρι ήταν ο “ενορχηστρωτής” ενός βρόμικου πολέμου εις βάρος της μαοϊκής οργάνωσης, “Φωτεινό Μονοπάτι”.

Ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται ότι έδωσε τη συγκατάθεσή του και άρα φέρει την ευθύνη για το θάνατο 25 ανθρώπων σε δύο σφαγές.

Ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ο οποίος αρνείται τις εις βάρος του κατηγορίες, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 30 έτη σε περίπτωση που το δικαστήριο τον κρίνει ένοχο.

Οι συνήγοροι του εμμένουν ότι ο πρώην πρόεδρος του Περού δε γνώριζε τίποτα για τις παράνομες δραστηριότητες του αποσπάσματος θανάτου Λα Κολίνα και ότι δεν έδωσε ποτέ τη συγκατάθεσή του στις μεθόδους που ακολουθούσαν.

Η δίκη μεταδίδεται από την τηλεόραση και έχει διακοπεί πολλές φορές εξαιτίας της κατάστασης της υγείας του κατηγορουμένου.

Ο Φουχιμόρι παραιτήθηκε από πρόεδρος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Τόκιο, όπου κι παρέμεινε για πέντε χρόνια. Το 2005 επέστρεψε στη Χιλή όπου και συνελήφθη. Δύο χρόνια μετά η Χιλή εξέδωσε τον Αλμπέρτο Φουχιμόρι στο Περού.

Σχόλια