Ποινές φυλάκισης σε επτά Τούρκους στο Βέλγιο

0

Η Φεχριγιέ Ερντάλ, καταζητούμενη από τις αρχές της Τουρκίας για την δολοφονία ενός γνωστού επιχειρηματία το 1996, καταδικάσθηκε την Τρίτη από δικαστήριο του Βελγίου σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, ενώ ποινές επιβλήθηκαν σε άλλους έξι Τούρκους αριστερούς.

Η Ερντάλ κρίθηκε ένοχη της κατηγορίας ότι ανήκει σε μια εκτός νόμου οργάνωση, και έχει δεκαπέντε ημέρες να ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης.

Αλλος ένας από τους κατηγορούμενους, ο Ντουρσούν Καρατάς, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα/Μέτωπο (DHKP/C) η οποία έχει προστεθεί στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις “”τρομοκρατικές”” οργανώσεις, καταδικάσθηκε σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών, ενώ άλλοι τέσσερις κρίθηκαν αθώοι των κατηγοριών που τους απαγγέλθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεσή της Ερντάλ προκάλεσε ένταση ανάμεσα στο Βέλγιο και την Τουρκία όταν οι αρχές της πρώτης αρνήθηκαν να την εκδώσουν στην δεύτερη, όπου κατηγορείται για το φόνο, το 1996, του επιχειρηματία Οζντεμίρ Σαμπαντζί, γόνου μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες της χώρας. Η άρνηση του Βελγίου αιτιολογήθηκε με το επιχείρημα ότι θα μπορούσε να της επιβληθεί στην Τουρκία η θανατική ποινή, που η βελγική δικαιοσύνη έχει καταργήσει. Οι αρχές του Βελγίου ενέτειναν την οργή της ηγεσίας της Τουρκίας όταν αρνήθηκαν να συμπεριλάβουν την κατηγορία της δολοφονίας του Σαμπαντζί στο κατηγορητήριο.

Σχόλια