Ποινές χιλιάδων ετών στη δίκη για τις επιθέσεις της Μαδρίτης

0

Ισπανός δικαστής έκρινε ενόχους τους 21 από τους 28 κατηγορούμενους για συμμετοχή στις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου 2004 στην Μαδρίτη, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 191 ανθρώπους.

Επτά από τους 28 κατηγορούμενους απηλλάγησαν από κάθε κατηγορία ανάμειξης και συμμετοχής στις επιθέσεις συμπεριλαμβανομένου του Ραμπέι Οσμάν Σαγέντ Αχμέντ, γνωστός κι ως «Μοχάμεντ ο Αιγύπτιος», ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί από την ιταλική δικαιοσύνη για συμμετοχή σε διεθνή τρομοκρατική οργάνωση.

Η ισπανική καταδίκασε τον μαροκινής καταγωγής Τζαμάλ Ζουγκάμ σε ποινή κάθειρξης 40.000 και πλέον ετών. Ωστόσο σύμφωνα με το ισπανικό δίκαιο ο καταδικασθείς δεν μπορεί να εκτίσει ποινή κάθειρξης μεγαλύτερη των 40 ετών.

Ο Ισπανός κατηγορούμενος, Εμίλιο Σουάρεθ Τρασχόρας, κρίθηκε ένοχος για προμήθεια εκρηκτικών υλών και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης χιλιάδων ετών.

Ο Ισπανός δικαστής, Χαβιέρ Γκόμεθ Μπερμούντεθ απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων, ΕΤΑ, στις επιθέσεις της Μαδρίτης
Οι κατηγορούμενοι, 27 άνδρες και μία γυναίκα, είναι ως επί το πλείστον μαροκινής καταγωγής ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και εννέα Ισπανοί -οι τρεις εκ των οποίων αθωώθηκαν. Κατηγορήθηκαν για δολοφονία, συνωμοσία για διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας και πλαστογράφηση.
Η δίκη διήρκησε τέσσερις μήνες. Τέσσερις κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για το σχεδιασμό και την εκτέλεση της επίθεσης. Τους επεβλήθη ποινή 30ετούς κάθειρξης για κάθε ένα από τα 191 θύματα της επίθεσης και 18ετής κάθειρξη για κάθε ένα από τους συνολικά 1.841 τραυματίες.
Αθροιστικά οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως και 270.600 χρόνια. Όλοι τους δηλώνουν αθώοι για το αιματοκύλισμα της Μαδρίτης.
Οι βομβιστικές επιθέσεις στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ατότσα, της Σάντα Εουχένια και του Ελ Πόθο επηρέασαν την πολιτική κατάσταση στην Ισπανία. Οι ψηφοφόροι «τιμώρησαν» τη συντηρητική κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, η οποία έσπευσε να επιρρίψει την ευθύνη των επιθέσεων στην ΕΤΑ.

Ο δικαστής ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι αποζημιώσεις στις οικογένειας των θυμάτων θα κυμανθούν από 30.000 έως 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σχόλια