Ποινική διερεύνηση για τα κατεστραμμένα βίντεο της CIA

0

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε την έναρξη ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης των κατεστραμμένων βίντεο με ανακρίσεις υπόπτων για σχέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Μουκάσεϊ όρισε ανεξάρτητο εισαγγελέα για να επιβλέπει την έρευνα.
Τον περασμένο μήνα η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) παραδέχθηκε ότι έχει καταστρέψει βίντεο που απεικονίζουν αξιωματούχους να ανακρίνουν δύο υπόπτους για σχέσεις με την Αλ Κάιντα χρησιμοποιώντας σκληρές μεθόδους. Η αποκάλυψη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και οδήγησε σε προκαταρκτική εξέταση του ζητήματος από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς και σε έρευνα από το κογκρέσο.
Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης όρισε τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα Τζον Ντούραμ υπεύθυνο να επιβλέπει την υπόθεση. Ο Ντούραμ έχει τη φήμη άκαμπτου εισαγγελέα.
«Η CIA φυσικά θα συνεχίσει να συνεργάζεται πλήρως σε αυτήν την έρευνα» διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής υπηρεσίας, Μαρκ Μάνσφιλντ.
Η αρμόδια επιτροπή του κογκρέσου έχει καλέσει για κατάθεση τον πρώην αξιωματούχο της CIA Χοσέ Ροντρίγκεζ που διέταξε την καταστροφή των σχετικών βίντεο. Ο Ροντρίγκεζ θα εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής στις 16 Ιανουαρίου.

Σχόλια