Ποινική δίωξη κατά του Ντικ Τσέινι ζητάει ΜΚΟ στον Καναδά

0

Η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch, με αντικείμενο την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ασκεί πιέσεις στην καναδική κυβέρνηση για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην Αμερικανού αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι, για τον ρόλο που ενδεχομένως είχε στα βασανιστήρια που υπέστησαν δύο Καναδοί κρατούμενοι. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η ΜΚΟ, αλλοδαποί πολίτες –μεταξύ των οποίων και αρκετοί Καναδοί υπήκοοι- υπέστησαν βασανιστήρια από τους Αμερικανούς στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού πολέμου που είχε κηρύξει ο τότε Πρόεδρος Μπους. Αυτό που ζητούν τα μέλη της οργάνωσης είναι η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για πιθανή παραβίαση της διάταξης για απαγόρευση των βασανιστηρίων στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ενέργεια που νομιμοποιείται να κάνει ο Καναδάς και βάσει της νομοθεσίας του, εφόσον τα θύματα είναι Καναδοί πολίτες.«Μόνο το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει έρευνες από τις αμερικανικές αρχές για τα εγκλήματα κατά αλλοδαπών πολιτών τα προηγούμενα χρόνια, δεν πρέπει να αποθαρρύνει τις άλλες χώρες από τη διεξαγωγή ερευνών», δήλωσε ο επικεφαλής της Human Rights Watch, Kenneth Roth.

Ο Ντικ Τσέινι υπήρξε ένθερμος υπερασπιστής της σκληροπυρηνικής αντιτρομοκρατικής εκστρατείας που είχε κηρύξει ο Τζωρτζ Μπους μετά την επίθεση της 9/11. Σε διάφορα τηλεοπτικά talk-shows, όπου εμφανιζόταν ως καλεσμένος, είχε υποστηρίξει στο παρελθόν την αναγκαιότητα να χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός αμφιλεγόμενες στην ουσία τους ανακριτικές μεθόδους, όπως την ελεγχόμενη καταβύθιση του κρατουμένου σε νερό για να δημιουργηθεί η αίσθηση του πνιγμού (waterboarding), διότι με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η ασφάλεια της χώρας και των Αμερικανών πολιτών.

Το ζήτημα ανακινήθηκε με αφορμή την χθεσινή επίσκεψη του Τσέινι στον Καναδά για να παρουσιάσει τα πολιτικά του απομνημονευμάτα από την περίοδο του πολέμου και άλλα γεγονότα της προεδρίας Μπους. Διάφοροι βουλευτές αντιπολιτευτικών κομμάτων είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να μην επιτρέψει την είσοδό του στη χώρα, επικαλούμενοι τις αποδείξεις που έχουν προσκομιστεί για την εμπλοκή του στα βασανιστήρια των Καναδών Maher Arar και Omar Khadr. Στις συγκεκριμένες υποθέσεις τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι εντολοδόχος ήταν ο Τσέινι και άλλοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, οι οποίοι έδωσαν διαταγές για αυστηρό πλαίσιο κράτησης υπό άσχημες συνθήκες στέρησης και για ανάκριση με τις μεθόδους waterboarding και εναλλαγή ζεστού-κρύου. Η χθεσινή προγραμματισμένη εκδήλωση τελικά διεξήχθη κανονικά, με την παρουσία 75 διαμαρτυρόμενων ακτιβιστών έξω από το κτίριο της παρουσίασης.

 

Σχόλια