Ποινικοποίηση της κουκούλας στη Γαλλία

0

Διάταγμα, το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης της Γαλλίας, απαγορεύει την κάλυψη του προσώπου για όσους μετέχουν σε δημόσιες διαδηλώσεις.

Η υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μισέλ Αλιό-Μαρί άρχισε να εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κουκούλας λίγες ημέρες μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στο Στρασβούργο κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις αρχές Απριλίου.

Το διάταγμα του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν προβλέπει την επιβολή προστίμου έως 1.500 ευρώ σε όποιον μετέχει σε διαδηλώσεις ή βρίσκεται κοντά σε διαδηλωτές σε δημόσιο δρόμο και καλύπτει ηθελημένα το πρόσωπό του για να μην αναγνωρίζεται, υπό συνθήκες που γεννούν το φόβο πρόκλησης επιθέσεων στη δημόσια τάξη.

Σε περίπτωση υποτροπής εντός ενός έτους από την πρώτη καταδίκη το πρόστιμο μπορεί να αυξηθεί στα 3.000 ευρώ.

Εξαιρέσεις προβλέπονται πάντως για συγκεντρώσεις που υπόκεινται σε τοπικά έθιμα ή όταν η κάλυψη του προσώπου αιτιολογείται από νόμιμα κίνητρα.

Από αύριο η γαλλική Εθνοσυνέλευση αναμένεται να εξετάσει πρόταση νόμου για την ποινικοποίηση της «συμμετοχής σε βίαιη συμμορία» και την επιβάρυνση της ποινής για το αδίκημα αυτό στην περίπτωση κάλυψης του προσώπου.

Σχόλια