Πολωνία: Πρώην ηγέτης των Σουηδών νεοναζί κατηγορείται για «προτροπή στην κλοπή της επιγραφής του Άουσβιτς»

0

Αντιμέτωπος με την κατηγορία της «προτροπής στην κλοπή της γερμανικής επιγραφής “Arbeit macht frei” (“Η εργασία λυτρώνει”) από την κεντρική πύλη του ναζιστικού κολαστηρίου Άουσβιτς Μπιρκενάου» βρίσκεται ένας 34χρονος, πρώην ηγέτης των νεοναζί της Σουηδίας.
Σύμφωνα με τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τον Άντερς Χέγκστρομ. Η εισαγγελία της Κρακοβίας ανακοίνωσε ότι ζητήθηκε από τις σουηδικές αρχές η προσωρινή κράτησή του επί 14 ημέρες.
Η πινακίδα του διαβόητου στρατοπέδου συγκέντρωσης εκλάπη στις 18 Δεκεμβρίου και για την πράξη αυτή έχουν συλληφθεί και κατηγορούνται πέντε Πολωνοί, ηλικίας 20-39 ετών. Τρεις ημέρες μετά την κλοπή της, εντοπίστηκε κομμένη στα τρία. Ο Χέγκστρομ –που την περίοδο 1994-1999 ήταν επικεφαλής του «Εθνικού Σοσιαλιστικού Μετώπου», του κυριότερου νεοναζιστικού κινήματος στη Σουηδία– παραδέχεται ότι έδρασε ως μεσάζων για να εντοπιστεί και να πουληθεί η επιγραφή, αλλά υποστηρίζει επίσης πως ο ίδιος ειδοποίησε σχετικά την πολωνική αστυνομία.
Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς Μπιρκενάου, όπου τουλάχιστον 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι (κυρίως Εβραίοι, Τσιγγάνοι, ομοφυλόφιλοι, κομμουνιστές, αλλά και απλοί όμηροι) βρήκαν φριχτό θάνατο μετά το 1940 από τους ναζί, έχει ενταχθεί στον κατάλογο μνημείων της UNESCO.

Σχόλια