Πολύ κοντά στην ελευθερία ο Ρόνι Μπιγκς

0

Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ενδέχεται να αφεθεί ελεύθερος ο Ρόνι Μπιγκς, ο εγκέφαλος της περιβόητης συμμορίας που λήστεψε το 1963 την ταχυδρομική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Γλασκόβη – Λονδίνο και απέσπασε σε σημερινά χρήματα περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ.
Ο 79χρονος σήμερα Ρόνι Μπιγκς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη και όπως λέει θα ήθελε να πεθάνει “ελεύθερος”.
“Είναι πολύ χαρούμενος και ενθουσιασμένος”, λέει ο φίλος του Μπιγκς, Μάικ Γκρέι και συμπληρώνει, “η υπόθεσή του εξετάζεται από την αρμόδια επιτροπή αποφυλακίσεων υπό όρους και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αφεθεί ελεύθερος την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Συμπτωματικά είναι η ημέρα που θα έχει εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής του εάν συμπεριληφθεί και ο χρόνος φυλάκισης που εξέτισε στη Βραζιλία και στα Μπαρμπάντος”.
Μετά την αποφυλάκισή του ο Μπιγκς θα νοσηλευτεί σε ιδιωτική κλινική στο βόρειο Λονδίνο για να είναι κοντά στο γιο του Μάικλ. Το γεγονός ότι ο γιος του έχει γεννηθεί στη Βραζιλία έδινε στον Ρόνι Μπιγκς το δικαίωμα διαμονής στην εν λόγω χώρα για όλο το διάστημα που οι βρετανικές αρχές επιδίωκαν την έκδοσή του στη Βρετανία.
Έχουν πλέον περάσει περισσότερα από 45 χρόνια από την “Μεγάλη Ληστεία του Τρένου”, η οποία ενέπνευσε και την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία. Ο Μπιγκς είναι ο μόνος από τη συμμορία που εκτίει μέχρι σήμερα ποινή φυλάκισης.
Αρχικώς συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 30 χρόνια κάθειρξης. Κατάφερε να αποδράσει από τις βρετανικές φυλακές και να είναι φυγόδικος για τουλάχιστον 35 χρόνια, τα οποία τα έζησε κυρίως στη Βραζιλία. Παραδόθηκε το 2001 στις βρετανικές αρχές εξαιτίας της επιδείνωσης της υγείας του.
“Δεν μπορεί να μιλήσει και επικοινωνεί μόνο δείχνοντας γράμματα σε ένα πλαστικοποιημένο πίνακα”, επισημαίνει ο Γκρέι, ο οποίος μαζί με τον Τεντ Κάρι είναι οι συγγραφείς ενός βιβλίου για τη ζωή του Ρόνι Μπιγκς.
Ο Μάικλ Μπιγκς μετακόμισε στο Λονδίνο μετά την παράδοση του πατέρα του και απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα. Σήμερα εργάζεται ως ατζέντης ποδοσφαιριστών και φέρνει νέους Βραζιλιάνους παίκτες στη Βρετανία.
Πολλοί από τους συνεργούς του Μπιγκς έχουν πεθάνει. Ο Τσάρλι Γουίλσον δολοφονήθηκε, ο Μπάστερ Έντουαρντς αυτοκτόνησε και κάποιοι άλλοι πέθαναν από φυσικά αίτια.

Σχόλια