Πόρισμα καταπέλτης αυτοψίας του ΟΗΕ στα ελληνικά κρατητήρια

0

Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφεται η κατάσταση στα ελληνικά κρατητήρια από αξιωματούχο του ΟΗΕ που επισκέφθηκε τη χώρα κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησης. Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Βασανιστήρια Μάνφρεντ Νόβακ κάνει λόγο, στην αποτύπωση των εντυπώσεών του, για υπερσυγκέντρωση κρατουμένων και μετατροπή των αστυνομικών τμημάτων σε κέντρα κράτησης μεταναστών.
Επιπλέον, ο κ. Νόβακ επισημαίνει ότι τα κρατητήρια έχουν τέσσερις φορές περισσότερους κρατουμένους από τις δυνατότητές τους και κάνει λόγο για κακές συνθήκες εξαερισμού και φωτισμού. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, τέλος, εκφράζει την απορία του για το γεγονός ότι αν και θα περίμενε να συναντήσει και έλληνες κρατουμένους κατόπιν συμπλοκών μεταξύ μεταναστών και ρατσιστικών ομάδων, συλλαμβάνονται μόνο αλλοδαποί. Ο κ. Νόβακ, άλλωστε, τονίζει ότι αστυνομικοί με τους οποίους μίλησε παραδέχθηκαν ότι φοβούνται ότι θα πέσουν θύματα ακροδεξιών αν θεωρηθεί ότι δείχνουν ευνοϊκή μεταχείριση στους μετανάστες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, το 57% των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές είναι αλλοδαποί. Επιπλέον, στις δικαστικές φυλακές φιλοξενούνται 12 χιλιάδες άτομα, παρά το γεγονός ότι η μέγιστη δυνατότητά τους δεν ξεπερνά τις 9 χιλιάδες.

Σχόλια