Πορτογαλία: Ακύρωση μέτρων λιτότητας από το Συνταγματικό Δικαστήριο

0

Δύο περίπου εβδομάδες μετά την έξοδο της Πορτογαλίας από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης (Μνημόνιο) , το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας απέρριψε πολλά μέτρα λιτότητας του κρατικού προϋπολογισμού του 2014, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα από την Κυβέρνηση για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας απέρριψε τρία από τα τέσσερα μέτρα εξοικονόμησης χρημάτων που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2014, κατά των οποίων είχε προσφύγει η κεντροαριστερή και αριστερή αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής μείωσης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Απορρίφθηκε επίσης, μέτρο που προέβλεπε κρατήσεις 6% και 5% επί των επιδομάτων ανεργίας και ασθενείας καθώς και ένα μέτρο που αφορούσε στην επιβολή όρων και προϋποθέσεων για τη χορήγηση των συντάξεων χηρείας.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, δήλωσε: “Δεν θα είναι εύκολο να βρούμε έναν τρόπο για την επίλυση του ζητήματος αυτού” και ότι “η κυβέρνηση δεν θα βιαστεί να ανταποκριθεί σε αυτήν την κατάσταση καθώς είναι περίπλοκη και δεν θα υπάρξει μια απλή λύση. Θα ανακοινώσουμε εν ευθέτω χρόνω τον τρόπο με τον οποίο θα ξεπεράσουμε αυτό το τεράστιο εμπόδιο”.

Ωστόσο, τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου, θα αποτρέψει μια κρίση στην Πορτογαλία και θα βρει μια λύση που δεν θα απαιτεί νέα βοήθεια από τους συμμάχους της στην ΕΕ.

Η απόφαση αυτή του Συνταγματικού Δικαστηρίου υποχρεώνει την κυβέρνηση να βρει εναλλακτικά μέτρα για την εξοικονόμηση 500 ως 800 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των πορτογαλικών μέσων ενημέρωσης, χωρίς να αποκλείεται η επιβολή νέας φορολογίας.

 

Σχόλια