Πορτογαλία: Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο για απολύσεις στο δημόσιο τομέα

0

Μια ιδιαιτέρως σημαντική απόφαση έλαβε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας, κρίνοντας, ότι είναι παράνομο και αντισυνταγματικό το σχέδιο νόμου, βάσει του οποίου παρέχεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση να πραγματοποιεί απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να απορροφηθούν μέσω προγράμματος εργασιακής εφεδρείας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δικαστηρίου, ορισμένα άρθρα του επίμαχου νομοσχεδίου κρίθηκαν αντισυνταγματικά, στο μέτρο που παραβίαζαν τη συνταγματική πρόβλεψη για «εγγύηση της εξασφαλισμένης εργασίας».

Η απόρριψη του εν λόγω νομοσχεδίου από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, έρχεται μόλις 5 μήνες, αφότου το ίδιο δικαστήριο απέρριψε τις σχεδιαζόμενες περικοπές στο δημόσιο τομέα, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση Coelho να ανακαταρτίσει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σημειώνεται τέλος, ότι σύμφωνα με αναλυτές, η ως άνω απόφαση αποτελεί ένα ακόμη προειδοποιητικό σήμα, σχετικά με την πιθανότητα να απορριφθούν στο μέλλον και άλλα μέτρα που σχετίζονται με την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η πορτογαλική κυβέρνηση.
 

Σχόλια