Πορτογαλία: Αποδοκιμασία του νομοσχεδίου για την κάλυψη των εκλογών από τα ΜΜΕ

0

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Πορτογαλίας αποδοκίμασαν έντονα το προτεινόμενο νομοσχέδιο, στο οποίο προβλέπεται ότι τα προγράμματα κάλυψης των εκλογών θα πρέπει να λαμβάνουν πρώτα την έγκριση αρμόδιων επιτροπών.

Μέσω του επίμαχου νομοσχεδίου, το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία από τα τρία ισχυρότερα πολιτικά κόμματα της χώρας, επιδιώκεται η διασφάλιση της αντικειμενικότητας και της ίσης μεταχείρισης, όσον αφορά την κάλυψη των εθνικών εκλογών από τα μέσα ενημέρωσης.

Στο προσχέδιο του νομοσχεδίου, το οποίο δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, περιέχεται διάταξη, με την οποία επιβάλλεται στους δημοσιογράφους η υποχρέωση παρουσίασης του προγράμματος εκλογικής κάλυψης ενώπιον της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής και της Ρυθμιστικής Αρχής των Μέσων Ενημέρωσης, οι οποίες θα αποφασίζουν για την έγκριση ή μη του προγράμματος. Επίσης, προβλέπεται ότι η μη συμμόρφωση με την υποχρέωση αυτή, θα επισύρει πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ.

Η Οργάνωση Δημοσιογράφων της χώρας εξέφρασε την έντονη αντίθεση της με το προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο χαρακτήρισε ως «γελοίο».