Πορτογαλία: νόμιμη η επιμήκυνση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα

0

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας αποφάνθηκε, ότι είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα της Πορτογαλίας η απόφαση για την επιμήκυνση του χρόνου εργασίας των υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα.

Ο σχετικός νόμος που θεσπίστηκε στα τέλη Αυγούστου και προέβλεπε ότι ο χρόνος εργασίας των υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα επιμηκύνεται από 35 σε 40 ώρες, δημιούργησε πολιτικές αντιδράσεις και προσφυγή της αντιπολίτευσης στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο δημοσιονομικής πειθαρχίας, που βρίσκεται «πολύ κοντά στο καθεστώς που προβλέπει ο Εργατικός Κώδικας για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα», υποστήριξαν με την απόφασή τους οι Πορτογάλοι δικαστές.

Το ίδιο δικαστήριο είχε παλαιότερα απορρίψει αρκετά μέτρα του προγράμματος λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής, που λαμβάνει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας.

Τον περασμένο Απρίλιο αρνήθηκε την κατάργηση του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, μεταξύ άλλων μέτρων, ενώ τον Αύγουστο είχε απορρίψει ένα κείμενο που διευκόλυνε τις απολύσεις.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν προειδοποιήσει ότι άλλη μια απόρριψη των μέτρων λιτότητας από το Συνταγματικό Δικαστήριο, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την προσπάθεια της Πορτογαλίας να εξέλθει από το πρόγραμμα προσαρμογής.

Σχόλια