Πορτογαλία: παρέμβαση του ΔΝΤ για την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας

0

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι μια ενδεχόμενη νέα απόρριψη των μέτρων λιτότητας που προωθεί η πορτογαλική κυβέρνηση από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, θα έθετε σε κίνδυνο την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης.

«Εάν σημαντικά μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα κριθούν εκ νέου αντισυνταγματικά, η κυβέρνηση θα κληθεί να προσπαθήσει να αναδιαμορφώσει το σχέδιο προϋπολογισμού της για να επιτύχει το στόχο για το έλλειμμα», επισήμανε με έμφαση το Ταμείο σε έκθεσή του.

«Εκτιμούμε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να βρεθούν εναλλακτικά μέτρα, αλλά δεν συζητήσαμε ένα ‘‘σχέδιο Β” με την κυβέρνηση», ανέφερε ο Σουμπίρ Λαλ, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Πορτογαλία.

Όμως «αυτά τα εναλλακτικά μέτρα εγείρουν με τη σειρά τους τον κίνδυνο να εμποδίσουν περαιτέρω την ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης από αυτά τα οποία προβλέπονται ήδη στον κρατικό προϋπολογισμό», επεσήμανε το Ταμείο.

Επιπλέον, «η πιθανή απόρριψη των μέτρων από την πορτογαλική δικαιοσύνη θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις αλλά και να προκαλέσει νέα πολιτική αστάθεια», εκτίμησε το ΔΝΤ.

Το Συνταγματικό δικαστήριο της Πορτογαλίας είχε ακυρώσει τον Απρίλιο, κρίνοντας ως αντισυνταγματική, μία δέσμη μέτρων για την εξοικονόμηση περίπου 1,3 δισεκ. ευρώ, με τα οποία προβλέπονταν περικοπές στις συντάξεις του Δημοσίου.

 

Σχόλια