Πορτογαλία: Προσφυγές δημοσίων υπαλλήλων κατά των περικοπών στις αποδοχές τους

0

Περισσότερες από 100 αγωγές έχουν κατατεθεί ενώπιον δικαστηρίων της Πορτογαλίας από δημοσίους υπαλλήλους, που αξιώνουν την ακύρωση των μισθολογικών μειώσεων που αποφασίστηκαν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής λιτότητας που έχει υιοθετηθεί. «Καταθέτουμε περισσότερες από 100 αγωγές επί του θέματος, στο όνομα 350.000 υπαλλήλων που αντιπροσωπεύουμε. Η αρχή της ισότητας που απορρέει από το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη μείωση των μισθών», τόνισε, μιλώντας, στο Γαλλικό Πρακτορείο η συντονίστρια του Κοινού Μετώπου των συνδικάτων της δημόσιας διοίκησης, Άνα Βαιόλα.
Οι αγωγές έχουν κατατεθεί ενώπιον διοικητικών δικαστηρίων σε όλη τη χώρα από την Ομοσπονδία των οργανώσεων των καθηγητών (Fenprof), όπως και από την Επαγγελματική Συνδικαλιστική Ένωση των Αστυνομικών. Εντός της επόμενης εβδομάδας, σε αντίστοιχες κινήσεις αναμένεται να προβεί και η Εθνική Ομοσπονδία Γιατρών.
Από την πλευρά τους, πάντως, δικαστές που μίλησαν στον εγχώριο τύπο, τόνισαν ότι το ζήτημα αναμένεται να παραπεμφθεί προς κρίση στο Συνταγματικό Δικαστήριο, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι θα χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες, ίσως και χρόνια, για την έκδοση της απόφασης. Κληθείς να σχολιάσει το θέμα, ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης Γκονσάλου Καστίλιου ντος Σάντους, δήλωσε ότι οι περικοπές «δεν θέτουν κανένα συνταγματικό πρόβλημα» και τονίζει πως «η κυβέρνηση και η δημόσια διοίκηση θα χρησιμοποιήσουν κάθε δικαστικό μέσον προκειμένου να εφαρμοσθεί ένα απολύτως απαραίτητο μέτρο», όπως τις χαρακτήρισε.

Σχόλια