Πουέρτο Ρίκο: Δημοψήφισμα για ανεξαρτητοποίηση εντός του 2012

0

Το πολιτικό καθεστώς του νησιού και τη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα κληθούν να αποφασίσουν οι κάτοικοι του Πουέρτο Ρίκο στις 6 Νοεμβρίου 2012, όταν θα διεξαχθεί το σχετικό δημοψήφισμα που ενέκρινε ο Κυβερνήτης Λουίς Φορτούνο. Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ψηφίσει από το 2010 νόμο για να επιτραπεί στο Πουέρτο Ρίκο η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Βάσει του τωρινού στάτους το Πουέρτο Ρίκο αναγνωρίζεται ως «μη ενσωματωμένο έδαφος της αμερικανικής επικράτειας», ανήκει δηλαδή στις ΗΠΑ χωρίς να αποτελεί μέρος του ομοσπονδιακού κράτους. Αντικείμενο του δημοψηφίσματος θα είναι να αποφασιστεί το μέλλον του νησιού και οι τρεις επιλογές που θα υπάρξουν για αυτό είναι η πλήρης αναγνώριση ως ξεχωριστού κράτους, η μετατροπή σε πολιτεία των ΗΠΑ ή η διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος.

«Το διπλό δημοψήφισμα θα επιτρέψει στον λαό του Πουέρτο Ρίκο να αποφασίσει πρώτον, αν επιθυμεί τη διατήρηση της υφιστάμενης ιδιάζουσας σύνδεσης με τις ΗΠΑ, και δεύτερον, αν όχι, ποια μορφή σύνδεσης θέλει να έχουμε», τόνισε ο Πρόεδρος Φορτούνο, ο οποίος τάσσεται με την αναγνώριση κρατικής οντότητας. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν θα είναι δεσμευτικό για την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς απαιτείται σύμπραξη και του Κογκρέσου για να επισημοποιηθεί οποιαδήποτε αλλαγή στο υφιστάμενο στάτους.

Την επίλυση του ζητήματος του νησιού είχε ζητήσει από το 2007 η Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Αποαποικιοποίηση. Το 1998, οι Πουερτορικανοί είχαν ξαναψηφίσει για τον προσδιορισμό του στάτους του νησιού. Τότε, το 50.3 τοις εκατό είχε ψηφίσει “Κανένα από τα παραπάνω”, επιλέγοντας τη συνέχιση του υφιστάμενου καθεστώτος. Το νησί βρίσκεται υπό αμερικανικό έλεγχο από το 1898, ενώ οι κάτοικοί του θεωρούνται Αμερικανοί πολίτες από το 1917.

Σχόλια