Πραγματικότητα το πρώτο δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην Βοσνία

0

Πραγματοποιήθηκαν στο Σεράγεβο τα εγκαίνια του πρώτου σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Τεοντόρ Μερόν, και η Γενική Εισαγγελέας της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε.

Το νέο αυτό δικαστήριο θα διευκολύνει τη δουλειά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ενώπιον του οποίου εκκρεμούν δεκάδες υποθέσεις, παρά το γεγονός πως το Δικαστήριο θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο του έως το 2010. Η κ. ντελ Πόντε δήλωσε ότι το έργο του νέου δικαστηρίου θα είναι δύσκολο, αλλά επισήμανε ότι αυτό δεν θα λειτουργεί βάσει συγκεκριμένων χρονικών ορίων ολοκλήρωσης του έργου του.

Επιπλέον, προειδοποίησε ότι απαιτούνται μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να ξεπεραστεί η καχυποψία, η προκατάληψη και η έλλειψη εμπιστοσύνης στην τοπική δικαιοσύνη σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως ορισμένες φορές το έργο του συγκεκριμένου δικαστηρίου θα είναι πιο δύσκολο, καθώς δεν θα έχει τις ίδιες εξουσίες με αυτές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Παρ όλα αυτά, η εξουσία και η δύναμη αυτού του δικαστηρίου, υπογράμμισε η κ. ντελ Πόντε, θα είναι μεγαλύτερη από αυτή ενός τοπικού δικαστηρίου.

Σχόλια