Πραγματογνώμονες κρίνουν τον Νορβηγό Μπρέιβικ ικανό προς καταλογισμό

0

Το πόρισμα της ομάδας ψυχιάτρων που τον εξέτασε έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη πραγματογνωμοσύνη που τον έκρινε ακαταλόγιστο.

«Το συμπέρασμα των ψυχιάτρων – πραγματογνωμώνων είναι ότι ο κατηγορούμενος Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ δεν θεωρείται ότι ήταν ψυχωτικός, όταν προέβη στις συγκεκριμένες πράξεις την 22α Ιουλίου 2011», έγραφε το σύντομο δελτίου τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το δικαστήριο του Όσλο, το οποίο και είχε διατάξει την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης. Η οριστική κρίση για την πνευματική και ψυχική κατάσταση του Μπρέιβικ θα γίνει πάντως από πενταμελές σώμα δικαστών προς το τέλος της δίκης.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Νορβηγός αφορούν εγκληματικές πράξεις τρομοκρατίας και ανθρωποκτονίας. Η δίκη θα αρχίσει εντός της επόμενης εβδομάδας και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο με τρεις μήνες. Εφόσον ο Μπρέιβικ κριθεί φρενοβλαβής, η ποινή που θα του επιβληθεί θα είναι μάλλον κράτηση σε ψυχιατρικό κατάστημα για αόριστο χρονικό διάστημα. Αν, από την άλλη, κριθεί ψυχικά υγιής και άρα ικανός για καταλογισμό, η ποινή με την οποία απειλείται φτάνει τα 21 χρόνια κάθειρξης. Ο ίδιος ο Μπρέιβικ κατά το προστάδιο της ανάκρισης είχε τονίσει ότι έχει «σώας τας φρένας» και η πράξη του πρέπει να ερμηνευθεί ως πολιτική χειρονομία και όχι ως έργο διαταραγμένου μυαλού.
 

Σχόλια