Πράσινο φως για αγωγή κατά Ολλανδίας και ΟΗΕ για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

0

Δικαστήριο στην Ολλανδία απεφάνθη ότι οι οικογένειες των περίπου 8.000 μουσουλμάνων της Βοσνίας που σκοτώθηκαν στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995, έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν την ομαδική αγωγή που κατέθεσαν στις 4 Ιουνίου εις βάρος του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ολλανδίας.

Ο δικηγόρος Μάρκο Γκερίτσεν, ο οποίος εκπροσωπεί περίπου 6.000 οικογενειακά μέλη των θυμάτων, δήλωσε ότι η αγωγή θα προχωρήσει παρά τις ενστάσεις του ΟΗΕ περί ασυλίας βάσει του άρθρου 2 της Συμβάσεως για τα Προνόμια και την Ασυλία του ΟΗΕ.

Οι χιλιάδες επιζώντες της σφαγής της Σρεμπρένιτσα, οι οποίοι κατέθεσαν την αγωγή, ισχυρίζονται ότι τα Ηνωμένη Έθνη και η Ολλανδία με την ειρηνευτικής της δύναμη είναι υπόλογοι για τη σφαγή καθώς δεν κατάφεραν να προστατεύσουν τους πολίτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν πρόσφυγες που είχαν μεταφερθεί στην Σρεμπρένιτσα, η οποία είχε κηρυχθεί «ασφαλής περιοχή» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 1993.

Ο διοικητής της ειρηνευτικής δύναμης της Ολλανδίας, Τομ Κάρεμανς, κατέθεσε το 2005 ότι τα στρατεύματά του ήταν αδύνατο να επέμβουν για να προστατεύσουν τους πολίτες, διότι τα πρώτα στάδια της σφαγής είχαν παρουσιαστεί ως «επιχείρηση εκκένωσης».

Σύμφωνα με ανεξάρτητη έκθεση του ολλανδικού Ινστιτούτου Έγγραφης Τεκμηρίωσης Πολέμων, η συμβουλή του ολλανδικού στρατού να αναχωρήσουν από την Σρεμπρένιτσα οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας ήταν λανθασμένη. Ωστόσο, η έκθεση απαλλάσσει τους Ολλανδούς από την ευθύνη, καθώς ήταν αριθμητικά λιγότεροι, ελαφρά εξοπλισμένοι και χωρίς υποστήριξη από αέρος.

Σχόλια