Πράσινο φως για μεταρρυθμίσεις στο ΕΔΑΔ

0

Μετά από μακρά περίοδο ενστάσεων και αντιρρήσεων, ο ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ υπέγραψε, τελικά, την επικύρωση του Πρωτοκόλλου 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που ανοίγει τον δρόμο για σειρά μεταρρυθμίσεων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το Πρωτόκολλο 14, που δίνει τη δυνατότητα λήψης μέτρων για την απλοποίηση και την επιτάχυνση των εργασιών της Σύμβασης, είχε υπογραφεί από το σύνολο των 47 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με μόνη εξαίρεση τη Ρωσία.
Σκοπός του Πρωτοκόλλου είναι η προσαρμογή του Δικαστηρίου στα νέα δεδομένα και κυρίως στην κατακόρυφη αύξηση των προσφυγών ενώπιόν του. Αξίζει να σημειωθεί πως το ένα τρίτο των υποθέσεων που εκδικάζονται στο Στρασβούργο αφορούν τη Ρωσία.
Η καθυστέρηση επικύρωσης του κειμένου από τη Μόσχα, που αρνήθηκε για πρώτη φορά την υπογραφή τον Δεκέμβριο του 2006, συνδέεται με την κριτική που ασκεί η Ρωσική ηγεσία στο ΕΔΑΔ, κατηγορώντας το Δικαστήριο για πολιτικά κίνητρα πίσω από τις καταδικαστικές αποφάσεις του.
Η επικύρωση του Πρωτοκόλλου από τη Ρωσία έγινε δεκτή με ικανοποίηση από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ, με δηλώσεις του, ο γγ του Συμβουλίου τόνισε πως η θέση σε ισχύ του κειμένου θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την ενίσχυση της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

Σχόλια