Πρόθεση περιορισμού αμβλώσεων και καισαρικών εκδηλώνει η τουρκική κυβέρνηση

0

Μέτωπο κατά του δικαιώματος των γυναικών σε άμβλωση φαίνεται ότι δημιουργείται διεθνώς, καθώς αρκετές χώρες το τελευταίο διάστημα λαμβάνουν –ή εκδηλώνουν την πρόθεση τους να λάβουν – αυστηρά νομοθετικά μέτρα για τον περιορισμό των αμβλώσεων.

Στις χώρες αυτές συγκαταλέγεται και η Τουρκία, ο Πρωθυπουργός της οποίας Ταγίπ Ερντογάν γνωστοποίησε την βούληση της κυβέρνησης για αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου κατά την εμφάνισή του σε εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο. Σύμφωνα με τον Ερντογάν αναθεώρησης χρήζει το πλαίσιο τόσο των αμβλώσεων όσο και των γεννήσεων με την μέθοδο της καισαρικής, η οποία είναι ολοένα και πιο δημοφιλής μεταξύ των γυναικών της χώρας.

Η προσθήκη περιορισμών στο δικαίωμα της άμβλωσης πρόκειται να γίνουν με δύο τρόπους: α) με τον περιορισμό των περιπτώσεων στις οποίες η γυναίκα που προβαίνει σε άμβλωση δεν τελεί άδικη πράξη, και β) με την σύντμηση της χρονικής προθεσμίας εντός της οποίας μπορεί να γίνει η άμβλωση για ιατρικούς λόγους. Με το ισχύον καθεστώς οι αμβλώσεις στην Τουρκία είναι νόμιμες μέχρι και την 10η εβδομάδα κύησης, ενώ μετά από αυτήν επιτρέπονται μόνον για ιατρικούς λόγους.

Σχόλια