Προϋπόθεση της ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ η συνεργασία με την Χάγη, διαμηνύει η Κομισιόν

0

Σαφές μήνυμα προς την Κροατία ότι εάν δεν αρχίσει να συνεργάζεται επαρκώς με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, δεν θα μπορέσει να ενταχτεί στην ΕΕ, έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια του αρμόδιου για θέματα διεύρυνσης Επιτρόπου, Όλι Ρεν.

Παρουσιάζοντας το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Κομισιόν για την Κροατία, ο Όλι Ρεν είπε χαρακτηριστικά: «Η Επιτροπή έκανε το καθήκον της στο καθορισμένο χρονικό πλαίσιο. Άπτεται πλέον των κροατικών Αρχών να αποδείξουν ότι συνεργάζονται πλήρως με το Δικαστήριο της Χάγης. Εάν η Κομισιόν έπρεπε να κάνει σύσταση με βάση τις σημερινές πληροφορίες, δεν θα πρότεινα την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Κροατία. Πιστεύω ότι η κροατική κυβέρνηση θα λάβει σοβαρά αυτό το μήνυμα. Δεν υπάρχει μονοπάτι που να οδηγεί στην Ευρώπη, μόνο η συνηθισμένη οδός, που σημαίνει σεβασμός στην έννομη τάξη».

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε στην τελευταία του συνεδρίαση, στις 17 Δεκεμβρίου του 2004, να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κροατία στις 17 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, με την προϋπόθεση ότι οι κροατικές αρχές θα συνεργαστούν πλήρως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Σχόλια