Προβληματισμός στην ΕΕ για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Ουγγαρία

0

 Η συνταγματική αναθεώρηση προωθήθηκε από το κυβερνόν συντηρητικό κόμμα και οι αλλαγές υπερψηφίστηκαν παρά την απουσία της αντιπολίτευσης από την ψηφοφορία.

Με τις τροποποιήσεις ανατρέπονται προηγούμενες αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ουγγαρίας, περιορίζεται η δυνατότητα του τελευταίου να προβαίνει σε έλεγχο συνταγματικότητας των νόμων και επιπλέον περιορίζονται οι προεκλογικές πολιτικές διαφημίσεις των κομμάτων σε κρατικά ΜΜΕ. Με άλλη διάταξη προβλέπονται κυρώσεις για τους άστεγους που κοιμούνται στους δρόμους, ενώ ρυθμίστηκε προς το αυστηρότερο το καθεστώς χορήγησης κρατικών υποτροφιών σε φοιτητές.

Επικρίσεις απέναντι στις νέες αλλαγές εκφράστηκαν τόσο από το εσωτερικό της Ουγγαρίας όσο και από το εξωτερικό. Με κοινή δήλωσή τους ο Πρόεδρος της Κομισιόν Jose Manuel Barroso και ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjorn Jagland εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τις αλλαγές και την ανησυχία τους για τυχόν αντίθεση αυτών με την αρχή της νομιμότητας, το ευρωπαϊκό δίκαιο εν γένει και τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σχόλια