Προδικαστική διαδικασία από την Κομισιόν σε βάρος της Alitalia

0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να ξεκινήσει την προδικαστική διαδικασία σε βάρος του εθνικού αερομεταφορέα της Ιταλίας Alitalia, εξαιτίας των κρατικών ενισχύσεων που δόθηκαν από την κυβέρνηση της Ρώμης στην εταιρία, ώστε να θέσει η τελευταία σε λειτουργία το πρόγραμμα εξυγίανσης της επιχείρησης. Με τον τρόπο αυτό θα υιοθετηθεί η σχετική πρόταση του αρμόδιου για θέματα Μεταφορών και Συγκοινωνιών επιτρόπου Ζακ Μπαρό, ο οποίος είχε δηλώσει πως στόχος της διαδικασίας είναι να διευκρινιστούν ορισμένα νομικά ζητήματα.

Ειδικότερα, η Κομισιόν θέλει να διερευνήσει εάν οι κρατικές ενισχύσεις, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που χορηγήθηκαν στον ουσιαστικά χρεοκοπημένο εθνικό αερομεταφορέα της Ιταλίας στο πλαίσιο του προγράμματος εξυγίανσής του, δόθηκαν κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κανόνων για τον ανταγωνισμό της εσωτερικής αγοράς.

Το όλο θέμα με τις επιδοτήσεις που έλαβε η Alitalia έχει ήδη προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις μεγάλων ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών, όπως η British Airways και η Lufthansa, οι οποίες εκτιμούν ότι το σχέδιο εξυγίανσής της ιταλικής εταιρίας αντιβαίνει στους ευρωπαϊκούς κανόνες και προσέφυγαν για το λόγο αυτό στις Βρυξέλλες.

Σχόλια