Προειδοποιεί η Κομισιόν την Ουγγαρία για το νέο Σύνταγμα

0

Ανακοίνωση ανήρτησε στην ιστοσελίδα της την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γνωστοποιώντας την πρόθεσή της να προσφύγει εναντίον τριών νόμων που ψηφίστηκαν τον περασμένο μήνα από την Ουγγαρία μαζί με το νέο Σύνταγμα. Οι τροποποιήσεις που επιφέρουν οι νόμοι αυτοί θεωρούνται από την Επιτροπή ασύμφωνοι με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η πρώτη ένσταση της Κομισιόν αφορά την ρύθμιση συμμετοχής του Ούγγρου Προέδρου στις συνεδριάσεις του συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, πράγμα που προσκρούει στην ευρωπαϊκή κατοχύρωση ανεξαρτησίας των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Κατά δεύτερον, αμφιλεγόμενη είναι η υποχρεωτική συνταξιοδότηση των δικαστικών λειτουργών στην ηλικία των 62 ετών, ενώ προβληματική είναι και η ρύθμιση πρόωρου τερματισμού της θητείας των μελών της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η τελευταία ρύθμιση μπορεί να καταστεί επικίνδυνη στην εφαρμογή, καθώς ο Πρόεδρος ή ο Πρωθυπουργός αυτομάτως αποκτούν το δικαίωμα να αποδεσμεύσουν τον προϊστάμενο της Αρχής από τα καθήκοντά του χωρίς να χρειαστεί να δικαιολογηθούν για την απόφαση αυτή.

Η Κομισιόν έχει ήδη αποστείλει τρία μηνύματα προειδοποίησης στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας, εφιστώντας την προσοχή στα σημεία που δεν συμβαδίζουν με το ευρωπαϊκό δίκαιο και προμηνύοντας συνέχεια, αν η χώρα δεν δείξει διάθεση συνεργασίας. «Οι αποφάσεις που πήραμε σήμερα απηχούν τη βούλησή μας να προστατεύσουμε το ευρωπαϊκό δίκαιο και μεριμνήσουμε για την ύπαρξη ενός σταθερού νομικού περιβάλλοντος σε όλα τα κράτη-μέλη. Η Ουγγαρία είναι μέλος-κλειδί της ευρωπαϊκής οικογένειας. Δεν θέλουμε να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η χώρα σέβεται τις δημοκρατικές αρχές και αξίες. Όσο πιο σύντομα επιλυθούν τα τρία αυτά ζητήματα, τόσο καλύτερα για όλους», ανέφερε το δελτίο τύπου της Επιτροπής.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε: «Η ουγγρική προσέγγιση είναι να είμαστε ανοιχτοί και ελαστικοί, έτοιμοι να διαπραγματευτούμε σε όλα τα επίπεδα, αυτό όμως που ζητάμε είναι επιχειρήματα όχι πολιτική κριτική». Στο πνεύμα αυτό, συμφώνησε να συναντηθεί με τον Μπαρόσο την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για το ζήτημα.

Το νέο Σύνταγμα της χώρας ισχύει από την 1η Ιανουαρίου. Οι αλλαγές που επήλθαν με τη συνταγματική αναθεώρηση και τη μετέπειτα νομοθεσία, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις αρχές του μήνα, διαμαρτύρονταν ενάντια σε ρυθμίσεις που θεωρούν απροκάλυπτες επεμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών αξιών. Με το μέρος των διαδηλωτών είχε ταχθεί και η ανθρωπιστική ΜΚΟ Human Rights Watch, σύμφωνα με την οποία «το νέο Σύνταγμα της Ουγγαρίας αποκρυσταλλώνει πολιτική διακρίσεων».

 

Σχόλια