Προφυλακιστέα τα περισσότερα στελέχη του Μπατασούνα

0

Την προφυλάκιση των περισσοτέρων από τα μέλη του βασκικού κόμματος Μπατασούνα που συνελήφθησαν το βράδυ της Πέμπτης αποφάσισε η ισπανική δικαιοσύνη.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο εκπρόσωπος του κόμματος, Χοσέμπα Περμάκ, όπως έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.
Ο δικαστής Μπαλτάθαρ Γκαρθόν, ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση αυτή, ακολούθησε τις προτάσεις της εισαγγελίας, η οποία ζήτησε την προφυλάκιση για συμμετοχή καθ υποτροπήν σε «μια τρομοκρατική οργάνωση» των περισσοτέρων από τα 19 μέλη της ηγεσίας του Μπατασούνα.
Ο δικαστής αποφάσισε την προφυλάκιση του Χοσέμπα Περμάκ, ενός από τους κύριους εκπροσώπους του Μπατασούνα, και του υπεύθυνου επικοινωνίας του κόμματος Χουάν Χοσέ Πετροκορένα.
Η απόφαση για την προφυλάκιση αφορά επίσης τον Ρουφίνο Ετξεμπαρία, ο οποίος αναφέρεται πολλές φορές ως ο «πολιτικός επίτροπος» της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων, ΕΤΑ.
Σε διάφορες πόλεις της Χώρας των Βάσκων και της γειτονικής Ναβάρα στην Ισπανία χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν το Σάββατο πορείες διαμαρτυρίας για τη σύλληψη 23 μελών του εκτός νόμου βασκικού κόμματος Μπατασούνα.
Αρκετοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν στην Παμπλόνα, την πρωτεύουσα της Ναβάρα, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία.
Στη διαδήλωση εκπρόσωπος του Μπατασούνα χαρακτήρισε τη σύλληψη των 23 στελεχών του κόμματος: «κήρυξη πολέμου από την ισπανική κυβέρνηση εναντίον του βασκικού αυτονομιστικού κινήματος».
Σε άλλες πορείες οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «ο αγώνας είναι ο μόνος δρόμος» και «ανοίξτε την πόρτα στην ανεξαρτησία», ενώ φώναζαν συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας της Χώρας των Βάσκων.
Το Μπατασούνα τέθηκε εκτός νόμου το 2003 με την κατηγορία ότι αποτελεί το πολιτικό σκέλος της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων, ΕΤΑ.

Σχόλια