Πρόγραμμα μείωσης της δικηγορικής αμοιβής για πελάτες μεσαίων εισοδημάτων

0

Περίπου 350 δικηγόροι στην Ουάσινγκτον πρόκειται να συμμετέχουν σε πρόγραμμα μείωσης της δικηγορικής τους αμοιβής ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του πελάτη τους. Το πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου της Ουάσινγκτον και τριών Νομικών Σχολών και στοχεύει στο να καταστήσει τη νομική υπεράσπιση προσιτή σε πολίτες με μεσαία εισοδήματα.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του προγράμματος, μεγάλη μερίδα πολιτών ανήκουν σε μικρομεσαία στρώματα, των οποίων τα εισοδήματα είναι περιορισμένα, χωρίς όμως να είναι άποροι, ώστε να δικαιούνται δωρεάν νομική υπεράσπιση βάσει του ευεργετήματος πενίας. Όσοι δικηγόροι μετέχουν στο πρόγραμμα, λοιπόν, δεσμεύονται να προσαρμόσουν προς τα κάτω τις δικηγορικές αμοιβές τους, για την κλίμακα των οικογενειών με ετήσιο εισόδημα μεταξύ 45.622 και 91.244 χιλιάδων δολαρίων, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 30 τοις εκατό του πληθυσμού της Ουάσινγκτον. Η μειωμένη αμοιβή θα προσφέρεται για νομικές υπηρεσίες που αφορούν διαφορές οικογενειακού δικαίου, διαφορές ακινήτων και καταναλωτικές διαφορές.

Το πρόγραμμα τιτλοφορείται “Moderate Means Program” και είχε αρχικά εφαρμοστεί πιλοτικά με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου του Σηάτλ. Η διαδικασία συμμετοχής των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα και η εύρεση του κατάλληλου νομικού εκπροσώπου με ελαττωμένη αμοιβή γίνεται ως εξής: οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά αίτηση στην ιστοσελίδα του προγράμματος, οι φοιτητές αξιολογούν τις αιτήσεις και τις παραπέμπουν στους δικηγόρους που έχουν ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Με αυτόν τον τρόπο αφενός διασφαλίζεται η νομική εκπροσώπηση ειδικών ομάδων πολιτών και αφετέρου εξασφαλίζεται η πρακτική εμπειρία για τους φοιτητές των νομικών σχολών. «Η πρόσβαση στη δικαιοσύνη έχει γίνει υπερβολικά ακριβή σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ και είναι ένα θέμα που μας απασχολεί. Η δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι ανοιχτή μόνον σε αυτούς που έχουν χρήματα γι αυτό», σχολίασε η δικαστής Barbara Madsen.
 

Σχόλια