Πρώην αξιωματικός δικάζεται στην Ισπανία για εγκλήματα κατά τη δικτατορία της Αργεντινής

0

Ξεκίνησε την Παρασκευή στην Ισπανία η δίκη του πρώην αξιωματικού του Ναυτικού από την Αργεντινή, Αδόλφο Σιλίνγκο, ο οποίος κατηγορείται μεταξύ άλλων για τη δολοφονία πολιτικών κρατουμένων κατά την περίοδο της δικτατορίας στην Αργεντινή. Είναι η πρώτη φορά που κατηγορούμενος δικάζεται σχετικά με τα εγκλήματα της δικτατορίας της περιόδου ‘76-’83 σε χώρα εκτός της Αργεντινής.

Τα ισπανικά δικαστήρια απέκτησαν από το 1998 τη δικαιοδοσία να δικάζουν αλλοδαπούς, εφόσον αυτοί κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, έστω κι αν αυτά τελέστηκαν εκτός της Ισπανίας. Τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται ο Σιλίνγκο περιλαμβάνουν 30 δολοφονίες, 93 σωματικές βλάβες, 255 πράξεις τρομοκρατίας και 286 βασανισμούς. Ο ίδιος δηλώνει ότι είναι αθώος και τον περασμένο Δεκέμβριο πραγματοποίησε απεργία πείνας.

Ο ισπανός δικαστής που άσκησε την ποινική δίωξη σε βάρος του Σιλίνγκο προσπαθεί να φέρει στα δικαστήρια της χώρας υποθέσεις και άλλων αξιωματούχων των στρατιωτικών καθεστώτων της Λατινικής Αμερικής, ώστε να δικαστούν για την εξαφάνιση και το θάνατο ισπανών πολιτών στις χώρες αυτές.

Σχόλια