Πρώην αξιωματικός των Ναζί σε δίκη στη Γερμανία

0

Αρχισε την Πέμπτη στο Μόναχο η δίκη του 86χρονου Λαντισλάφ Νιζνάνσκι, ο οποίος κατηγορείται ότι διέταξε την εξόντωση 164 πολιτών στην κατεχόμενη Τσεχοσλοβακία κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου και ότι σκότωσε ο ίδιος 20 ανθρώπους. Τα περισσότερα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά.

Ο Νιζνάνσκυ, ο οποίος έχει αποκτήσει την γερμανική υπηκοότητα, αρνείται την κατηγορία και ο δικηγόρος του αναφέρει ότι ο κατηγορούμενος εκτελούσε τις διαταγές των ανωτέρων του, ποτέ δεν έδωσε τέτοιες διαταγές και ότι δεν ήταν παρών κατά τις εκτελέσεις. Ωστόσο, ένας στρατιώτης, ο οποίος ήταν κρατούμενος στις φυλακές για 8 χρόνια κατά τη δεκαετία του ’60 για τη συμμετοχή του στις επιχειρήσεις, αναφέρει ότι τον είδε προσωπικά να σκοτώνει 22 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ένα μωρό.

Ο Νιζνάνσκι είχε καταδικαστεί ερήμην σε θάνατο το 1962 από δικαστήριο της Τσεχοσλοβακίας, και οι έρευνες για τη συμμετοχή του σε εγκλήματα πολέμου άρχισαν και πάλι το 2001, μετά από αίτημα των Αρχών της Σλοβακίας. Αν καταδικαστεί στη Γερμανία, αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Σχόλια