Προκλητικές δηλώσεις Ρεπουμπλικανού υποψηφίου κατά της δικαστικής εξουσίας

0

Προκλητικές δηλώσεις έκανε ο υποψήφιος για το χρίσμα των προεδρικών εκλογών Ρεπουμπλικανός Νιουτ Γκίνγκριτς (Newt Gingrich). Στη διάρκεια πολιτικής ομιλίας του, στη Νότια Καρολίνα ο υποψήφιος τόνισε ότι θα περιφρονούσε τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου αν ήταν Πρόεδρος, δηλώνοντας κάθετα αντίθετος με χαρακτηριστικές αποφάσεις του δικαστηρίου για την άμβλωση και την τρομοκρατία.
Συγκεκριμένα, ο Γκίνγκριτς δήλωσε ότι την πρώτη μέρα που θα γινόταν Πρόεδρος θα έδινε εντολή στο στρατό να μην εφαρμόζει δικαστικές αποφάσεις που επεκτείνουν τα δικαιώματα των αλλοδαπών υπόπτων τρομοκρατίας που συλλαμβάνονται και κρατούνται. Αναφέρθηκε επίσης περιφρονητικά στην ιστορική απόφαση Boumediene, όπου το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι κρατούμενοι στη βάση Γκουαντανάμο έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στα αμερικανικά δικαστήρια καταγγέλλοντας την παράνομη κράτηση.
 «Αν ήμουν Πρόεδρος το πιθανότερο είναι να είχα συνεχώς συγκρούσεις με το Ανώτατο Δικαστήριο. Και θα έχανε το δικαστήριο γιατί είναι ασθενέστερος πόλος εξουσίας σε σχέση με την κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά. «Αν το δικαστήριο βγάλει μια εσφαλμένη νομικά απόφαση, ο Πρόεδρος μπορεί προφανώς να την αγνοήσει. Η πρώτη περίπτωση στην οποία θα συγκρουόμουν με το δικαστήριο είναι για την απόφαση Boumediene, στην οποία το δικαστήριο επεμβαίνει αδικαιολόγητα στη σφαίρα εξουσίας του υπεύθυνου στρατιωτικού αρχηγού. Την πρώτη μέρα που θα ορκιστώ Πρόεδρος, θα εκδώσω διάταγμα προς όλες τις στρατιωτικές υπηρεσίες να μην εφαρμόζουν στο εξής το περιεχόμενο της απόφασης, διότι στερείται ουσίας και αιτίας», σχολίασε.
Ο Συντηρητικός Γκίνγκριτς, πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, είναι γνωστός στις ΗΠΑ για την απαξίωσή του προς το δικαστικό σώμα. Παλαιότερα είχε επισημαίνει σε αρκετές περιπτώσεις την αντίληψή του ότι σε περίπτωση σύγκρουσης η εκτελεστική εξουσία κατισχύει της δικαστικής. Οι απόψεις του αυτές στο παρελθόν είχαν ξεσηκώσει αντιδράσεις και εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, με τον Michael Mukasay να δηλώνει ότι ένας Πρόεδρος που αγνοεί επιλεκτικά δικαστικές αποφάσεις του Supreme Court θα μετέτρεπε τις ΗΠΑ σε δημοκρατία της «πλάκας».
 

Σχόλια