Προς τη λήψη νέων κυρώσεων κατά του Ιράν κατευθύνεται η ΕΕ

0

Την Δευτέρα αναμένεται να ληφθεί, από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οριστική απόφαση για τη λήψη μέτρων κατά του Ιράν, με στόχο την αναστολή του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

Οι νέες κυρώσεις θα ληφθούν στα πλαίσια της κλιμάκωσης του γενικότερου οικονομικού αποκλεισμού του Ιράν, που προωθείται τόσο από την Ευρώπη όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έως ότου η Ιρανική Κυβέρνηση προβεί σε αναστολή του πυρηνικού της προγράμματος. Τα συγκεκριμένα μέτρα, που έγιναν σε πρώτη φάση δεκτά σε επίπεδο διπλωματικών αποστολών, είναι αυστηρότερα από τα αντίστοιχα που είχαν ληφθεί στο παρελθόν και σε αυτά προβλέπεται η απαγόρευση των οικονομικών συναλλαγών μεταξύ ΕΕ και Ιράν.

Στα πλαίσια των οικονομικών κυρώσεων, η ΕΕ θα αναστείλει συμβολικά την εισαγωγή φυσικού αερίου από το Ιράν, ενώ θα απαγορευτεί στα κράτη-μέλη να εξάγουν μέταλλα και γραφίτη, ζωτικής σημασίας υλικά για την παραγωγή χάλυβα.

Εν τω μεταξύ, η Ιρανική οικονομία έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα από τον οικονομικό αποκλεισμό, με το ιρανικό νόμισμα να έχει υποστεί σημαντική υποτίμηση. Ωστόσο, ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας, Σαμσεντίν Χοσεϊνί, προειδοποιεί  ότι οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση θα στραφούν τελικά εναντίον των μεγάλων δυτικών δυνάμεων.