Προς την νομιμοποίηση γάμων ομοφυλοφίλων κινείται η Σκωτία

0

Προς την κατεύθυνση της εξίσωσης δικαιωμάτων ομοφυλόφιλων και ετεροφυλόφιλων ζευγαριών ως προς την σύναψη γάμου κινείται η Σκωτία, η κυβέρνηση της οποίας σκοπεύει να προωθήσει την σχετική νομοθεσία μέχρι το τέλος του 2012, ώστε να εφαρμοστεί από του χρόνου. Παρά την αντίδραση του κλήρου η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα συνεχίσει με την προώθηση της σχετικής νομοθεσίας, λαμβάνοντας πάντως μέτρα για την ταυτόχρονη προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας.
«Πιστεύουμε ότι σε μία χώρα που φιλοδοξεί να είναι μία ισότιμη και ανεκτική κοινωνία, όπως φιλοδοξούμε να είναι η Σκωτία, αυτή είναι μία σωστή κίνηση. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε τους προβληματισμούς που εξέφρασαν κάποιοι, ιδίως τις ενστάσεις που εξέφρασε η εκκλησία. Είμαστε αποφασισμένοι ότι η νομοθεσία που θα προωθηθεί θα περιλαμβάνει διατάξεις για την προστασία της ελευθερίας έκφρασης και της θρησκευτικής ελευθερίας», σχολίασε η Υπουργός Nicola Surgeon μιλώντας στην Guardian.
Η κυβέρνηση της Σκωτίας επιθυμεί με την νομοθεσία να δώσει στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια τα ίδια δικαιώματα γάμου, όπως και στα ετεροφυλόφιλα, δηλαδή το δικαίωμα σύναψης γάμου με πολιτική ή θρησκευτική τελετή. Η κοινή γνώμη της Σκωτίας, όπως καταγράφεται σε δημοσκοπήσεις και στην διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση που οργάνωσε η κυβέρνηση, έχει ταχθεί κατά πλειοψηφία (περίπου 65 προς 35 τοις εκατό) υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου ομοφυλοφίλων. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία από την άλλη, μαζί με μουσουλμανικές οργανώσεις, Ευαγγελικές και Πρεσβυτεριανές Εκκλησίες, έχει οργανώσει διαδικτυακή καμπάνια συλλογής υπογραφών κατά των προωθούμενων ρυθμίσεων.
Για τον κατευνασμό του κλήρου η Υπουργός Surgeon επεσήμανε ότι η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικές, προκειμένου να εξισορροπείται η ρύθμιση των ομοφυλόφιλων γάμων με την ελευθερία εκκλησιών και ιερέων να απέχουν από την τέλεση γάμων ομοφυλοφίλων επί τη βάσει θρησκευτικών πεποιθήσεων. Ένα μέτρο που κερδίζει έδαφος είναι η δημιουργία ενός δημόσιου καταλόγου, στον οποίο θα εγγράφονται οι εκκλησίες και οι εκκλησιαστικοί λειτουργοί που δέχονται να τελούν γάμους ομοφυλοφίλων. Η Surgeon υπενθύμισε πάντως ότι το ζήτημα είναι αμφιλεγόμενο και είναι ανέφικτος ο πλήρης συμβιβασμός των συμφερόντων των δύο πλευρών.