Προσάρτηση εδάφους της Ερζεγοβίνης στην Κροατία επεδίωκε ο Τούτζμαν δήλωσε μάρτυρας σε δίκη στη Χάγη

0

Την πεποίθηση ότι γνώμονας της πολιτικής του εκλιπόντα πλέον προέδρου της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν στη Βοσνία ήταν η προσάρτηση του δυτικού τμήματος της Ερζεγοβίνης «καθώς αυτή είναι μια εθνικά καθαρά κροατοκρατούμενη περιοχή, στα σύνορα με την Κροατία» εξέφρασε ο Γιόσιπ Μάνολιτς, ο οποίος συνέχισε σήμερα την κατάθεσή του ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), στη δίκη εναντίον έξι Κροατών της Βοσνίας, των Γιαντράνκο Πρλιτς, Μπρούνο Στόιτς, Σλόμπονταν Πράλιακ, Μιλιβόι Πέτκοβιτς, Βαλεντίν Κόριτς και Μπέρισλαβ Πούσιτς.

Οι έξι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου που σχετίζονται με τη συμμετοχή τους σε επιχείρηση εθνικής εκκαθάρισης, την περίοδο 1992-95.

Σύμφωνα με τον Μάνολιτς, ο οποίος κατείχε υψηλό αξίωμα στην κροατική διοίκηση τη συγκεκριμένη περίοδο, εκφραστές της πολιτικής αυτής του Τούτζμαν ήταν η ηγεσία της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ), μεταξύ των οποίων οι εκλιπόντες Γκόικο Σούσακ και Μάτε Μπόμπαν, οι Βίτσε Βουκόγεβιτς και Ίβιτς Πάσαλιτς, ο Ντάριο Κόρντιτς από την κεντρική Βοσνία και οι κατηγορούμενοι.

Ο Μάνολιτς δήλωσε ενώπιον του Δικαστηρίου ότι ο ίδιος διαφώνησε με τον Τούτζμαν με την προοπτική διαμελισμού της Βοσνίας και χαρακτήρισε λαθεμένη την πολιτική αυτή του εκλιπόντα Κροάτη προέδρου. Ανέφερε, μάλιστα, πως όταν διαφώνησε με τον Τούτζμαν επί του συγκεκριμένου θέματος, απομακρύνθηκε από τη θέση του προέδρου του άνω σώματος του κροατικού κοινοβουλίου. Μετά από αυτή την εξέλιξη, τόσο ο ίδιος όσο και ο σημερινός πρόεδρος της Κροατίας Στιέπαν Μέσιτς, εγκατέλειψαν το HDZ.

Ο Μάνολιτς επιβεβαίωσε ότι τμήματα των κροατικών ενόπλων δυνάμεων είχαν αναπτυχθεί μυστικά στη Βοσνία, αλλά, όπως είπε, δεν υπάρχουν επίσημα έγγραφα που να αποδεικνύουν τα λεγόμενά του.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η Κροατία δεν θα πρέπει να κατηγορηθεί για επιθετική συμπεριφορά απέναντι στη Βοσνία, αλλά υπεύθυνοι για την κατάσταση που δημιουργήθηκε θα πρέπει να θεωρηθούν ο Τούτζμαν και ο τότε υπουργός Άμυνας Γκόικο Σούσακ.

Σχόλια