Προσφυγή θανατοποινίτη στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

0

Προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατέθεσαν οι συνήγοροι ενός 33χρονου Μεξικανού, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε θάνατο στο Τέξας για το βιασμό και τη δολοφονία μιας έφηβης το 1993.

Οι δικηγόροι του Μεξικανού ζητούν την αναστολή της εκτέλεσής του, επειδή κατά τη διάρκεια της δίκης του δεν του δόθηκε η δυνατότητα να λάβει βοήθεια από τις προξενικές αρχές της χώρας του, όπως προβλέπει η Σύμβαση της Βιέννης, γεγονός που διαπίστωσε και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (CIJ), το οποίο στις 16 Ιουλίου το CIJ κάλεσε την Ουάσινγκτον να αναστείλει την εκτέλεση του τόσο το 33χρονου Μεξικανού, όσο και άλλων τεσσάρων ομοεθνών του, για τον ίδιο λόγο.

Το 2004 το CIJ είχε διατάξει την Ουάσινγκτον να επανεξετάσει τις υποθέσεις 51 Μεξικανών που επίσης δεν είχαν λάβει βοήθεια από το προξενείο τους.

Μολονότι ορισμένες Πολιτείες αναθεώρησαν τις δίκες αυτές, κατόπιν αιτήματος του προέδρου Τζορτζ Μπους, το Τέξας αρνείται να το κάνει υποστηρίζοντας ότι δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις του CIJ, κάτι που επιβεβαίωσε και το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Σχόλια