Προσφυγή κατά της Chevron για υπόθεση πετρελαικής ρύπανσης

0

Στο Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά προσφεύγουν κάτοικοι του Εκουαδόρ, προκειμένου να υποχρεώσουν την αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron να τους καταβάλλει αποζημίωση για τη μόλυνση του τροπικού δάσους της χώρας με διαρροή πετρελαίου, πριν από 21 χρόνια.

Η διαμάχη ξεκίνησε το 1993, όταν οι ιθαγενείς κάτοικοι του δάσους προσέφυγαν στα δικαστήρια της Νέας Υόρκης, αλλά, μετά από 9 χρόνια, η αμερικάνικη δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή τους.

Ακολουθεί, το 2003, η προσφυγή τους ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Εκουαδόρ, το οποίο καταδίκασε την εταιρεία σε πληρωμή αποζημίωσης ύψους 9,5 δις δολαρίων. Ωστόσο, η συγκεκριμένη απόφαση δεν εκτελέστηκε ποτέ, καθώς η εταιρεία δεν διαθέτει πλέον κανένα περιουσιακό στοιχείο στο Εκουαδόρ. Για το λόγο αυτό, οι Δικηγόροι των κατοίκων προσπαθούν να θεμελιώσουν ως βάση δικαιοδοσίας για την υπόθεσή τους σε κράτη, στα οποία η εταιρεία διαθέτει θυγατρικές, όπως εν προκειμένω ο Καναδάς.

Οι Δικηγόροι της εταιρείας, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι τα δικαστήρια του Καναδά στερούνται δικαιοδοσίας και η υπόθεση θα απορριφθεί. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, όμως, οι ενάγοντες θα συνεχίσουν τον νομικό τους αγώνα στα δικαστήρια της Αργεντινής και της Βραζιλίας, όπου επίσης εκκρεμούν ανάλογες δίκες.

 

Σχόλια