Προσφυγή κατά των κρατών της Ε.Ε. για τη μείωση της αύξησης στον μισθό των υπαλλήλων της μελετά η Κομισιόν

0

Το ενδεχόμενο να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύστερα από την απόφαση των 27 να μειώσουν τη μισθολογική αύξηση στους υπαλλήλους της Επιτροπής κατά 50%, σε σύγκριση με αυτή που προβλεπόταν.
Τα κράτη-μέλη της Ένωσης έλαβαν την απόφαση την Παρασκευή και καλούνται να την επικυρώσουν σήμερα, στη διάρκεια υπουργικής συνόδου. Σύμφωνα με αυτή, θα χορηγηθεί αύξηση 1,85% στους υπαλλήλους και τους συμβασιούχους των ευρωπαϊκών θεσμών, έναντι της νόμιμης αύξησης 3,7% την οποία περίμεναν οι εργαζόμενοι.
Τα συνδικάτα υποσχέθηκαν χθες να ασκήσουν πίεση στην Κομισιόν, ώστε να τηρηθούν οι υποσχέσεις και να οδηγηθούν, αν χρειαστεί, τα κράτη ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η Επιτροπή συμβουλεύεται ήδη τους νομικούς της, ενώ η Γενική Γραμματέας της, Κάθριν Ντέι απηύθυνε επιστολή προς τους εργαζομένους, στην οποία τονίζει ότι «το ζήτημα δεν είναι να δοθεί στο προσωπικό μια υψηλότερη ή χαμηλότερη αύξηση, αλλά να εφαρμοστεί μια υποχρεωτική μέθοδος υπολογισμού, να γίνει σεβαστός ο ευρωπαϊκός νόμος και η συμφωνία που υπογράφηκε το 2004 με τους εκπροσώπους του προσωπικού». Όπως επισημαίνει η κ. Ντέι, σε περίπτωση που σήμερα οι 27 εμμείνουν –όπως αναμένεται– στην απόφασή τους, «η Επιτροπή πρέπει να εξετάσει τα νομικά μέτρα που μπορεί να ληφθούν εναντίον του Συμβουλίου».

Σχόλια