Προσφυγή στη δικαιοσύνη εις βάρος της υπουργού Εσωτερικών της Βρετανίας

0

Βρετανός πολίτης προσέφυγε στη δικαιοσύνη εις βάρος της υπουργού Εσωτερικών Τζάκι Σμιθ, την οποία κατηγορεί για συνέργια μαζί με την υπηρεσία πληροφοριών MI5 σε πράξεις που οδήγησαν στη σύλληψη και στον βασανισμό του.

Όπως καταγγέλλουν οι δικηγόροι του Τζαμίλ Ραχμάν, η κράτησή του στο Μπανγκλαντές ήταν παράνομη και ο εντολέας τους βασανίστηκε και υπέστη κακομεταχείριση από πράκτορες της μυστικής αστυνομίας της χώρας αλλά και στελέχη της βρετανικής MI5.

Οι αστυνομικοί στο Μπαγκλαντές συνέλαβαν τον Ραχμάν το 2005 και τον ανάγκασαν να παραδεχτεί συνενοχή στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο μετρό του Λονδίνου τον Ιούλιο του 2005.

Δύο ανακριτές ήταν από την ΜΙ5, αλλά αγνόησαν την καταγγελία του ότι αναγκάστηκε να παραδεχτεί ψεύτικες κατηγορίες.

Όταν αρνούνταν να απαντήσει στις ερωτήσεις των ανακριτών, οι πράκτορες ξυλοκοπούσαν τον Ραχμάν ενώ τον απειλούσαν ότι θα βιάσουν και θα δολοφονήσουν τη γυναίκα του, που κρατούσαν φυλακισμένη σε διπλανό κελί.

Όταν αφέθηκε ελεύθερος μετά από τρεις εβδομάδες του είπαν να μην πει τίποτα και κατάσχεσαν το διαβατήριό του.

Ο Ραχμάν προσθέτει ότι έχει πολλές αποδείξεις ακόμα και ιατρικές εξετάσεις που αποδεικνύουν τα λεγόμενά του. Σήμερα ζει στη Βρετανία υποφέροντας από μετατραυματικό σοκ.

Το υπουργείο Εσωτερικών και η Τζάκι Σμιθ είναι σε γνώση ότι η πλευρά του Ραχμάν θα κινηθεί νομικά εναντίον τους αλλά δεν σχολίασαν την εξέλιξη. Από την πλευρά του το υπουργείο προσθέτει ότι θα απαντήσει στον Ραχμάν εν ευθέτω χρόνω.