Προσφυγή των νήσων Μάρσαλ κατά των πυρηνικών δοκιμών

0

Οι Νήσοι Μάρσαλ προσέφυγαν ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών, κατά των εννέα χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, υποστηρίζοντας ότι έχουν παραβιάσει την νομική τους υποχρέωση να αφοπλιστούν.

Με αυτή τη δράση της, η Δημοκρατία των Νήσων Μάρσαλ, κατηγορεί τις εννέα χώρες για «παραβίαση της καλής πίστης στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τα πυρηνικά όπλα των χωρών» και αναγγέλλει ότι αναλαμβάνει δράση λόγω της ζημίας που υπέστη κατά την κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών.

Οι κάτοικοι των Νήσων Μάρσαλ δεν ζητούν αποζημίωση, αλλά απαιτούν από τις ΗΠΑ και άλλες οκτώ πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη, τον άμεσο πυρηνικό αφοπλισμό και το σεβασμό των υποχρεώσεών τους σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες.

Τα μικρά νησιά και η θαλάσσια περιοχή τους, χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν ως πεδίο πυρηνικών δοκιμών από τις ΗΠΑ και την Βρετανία, ενώ σήμερα απειλούνται και από την κλιματική αλλαγή.
Η προσφυγή αφορά τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία (που έχει κληρονομήσει το σοβιετικό οπλοστάσιο), την Κίνα, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, χώρες οι οποίες είναι μέλη της συνθήκης για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (ΝΡΤ), του 1968. Επίσης και τρεις χώρες εκτός της NPT, οι οποίες έχουν δηλώσει πυρηνικό οπλοστάσιο, δηλαδή της Ινδίας, του Πακιστάν, της Βόρεια Κορέας αλλά και κατά του Ισραήλ που δεν έχει δηλώσει τα πυρηνικά όπλα του. Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι αυτά τα ισχυρά πυρηνικά κράτη «αντί να προχωρούν σε πυρηνικό αφοπλισμό, όπως έχουν υποχρέωση, προχωρούν αντίθετα στον εκσυγχρονισμό των οπλοστασίων τους».

Από τον Ιούνιο του 1946 μέχρι τον Αύγουστο του 1958 στην περιοχή των νήσων Μάρσαλ πραγματοποιήθηκαν 67 πυρηνικές δοκιμές από τις ΗΠΑ.. Η πιο ισχυρή ήταν η βόμβα υδρογόνου «Μπράβο», η οποία εξερράγη την 1η Μαρτίου του 1954 και η οποία εκτιμάται ότι παρήγαγε τέσσερις μεγατόνους ενέργειας και ισοδυναμούσε με 1.000 ατομικές βόμβες, όπως αυτή που χτύπησε την Χιροσίμα.

Για το κείμενο της προσφυγής πατήστε εδώ 

Σχόλια