Προσωρινή παύση όλων των εκτελέσεων θανατικής ποινής

0

Παρουσιάζοντας μια σειρά αθωωτικών αποφάσεων από όλη τη χώρα αλλά και έντονους προβληματισμούς για την αποτελεσματικότητα της θανατικής ποινής, ο κυβερνήτης της Πενσυλβάνια δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι διακόπτει όλες τις εκτελέσεις της θανατικής ποινής, μέχρι να λάβει αναφορά από ειδική ομάδα επιφορτισμένη να μελετήσει άμεσα το συγκεκριμένο θέμα, στην πολιτεία της Πενσυλβάνια.

«Η απόφαση αυτή είναι επακόλουθο ενός ελαττωματικού συστήματος που αποτελεί αποδεδειγμένα ένα φαύλο κύκλο διαδικασιών ενώπιον δικαστηρίων και, εκτός αυτού, είναι αναποτελεσματικό, άδικο και ακριβό», δήλωσε ο πρόσφατα εκλεγείς Κυβερνήτης, Tom Wolfe, που ανήκει στο Δημοκρατικό κόμμα.

Μόνο τρεις άνθρωποι έχουν εκτελεστεί στην πολιτεία από το 1978, το έτος που επαναφέρθηκε η τιμωρία της θανατικής ποινής, όλοι μετά από δική τους επιθυμία. Εντούτοις, οργανώσεις Εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών άσκησαν σκληρή κριτική στην απόφαση αυτή.

Αποκαλώντας «τέχνασμα» την απόφαση του κυβερνήτη να περιμένει τα αποτελέσματα της μελέτης, η Ένωση Εισαγγελέων της Πενσυλβάνια, αντέδρασε, χαρακτηριζοντας την αναστολή της θανατικής ποινής ως «κακή χρήση της εξουσίας του Wolf η οποία αγνοεί το νόμο. Ο Wolf απέρριψε τις αποφάσεις των ενόρκων που εξέτασαν σοβαρά τα γεγονότα και το νόμο, πριν επιβάλλουν ομόφωνα τη θανατική ποινή. Επίσης αψήφησε μια σειρά αποφάσεων δικαστών της Πενσυλβάνια και ομοσπονδιακών, αγνόησε την θέληση του νομοθετικού σώματος και τελικά γύρισε την πλάτη στα θύματα ψυχρών δολοφόνων».

Όμως, άλλοι, συμπεριλαμβανομένων και συγγενών θυμάτων φόνου, υποστήριξαν την κίνηση του Wolf.

«Επικροτώ τον Κυβερνήτη Wolf για το ότι αναγνώρισε ότι το σύστημα θανατικής ποινής της Πενσυλβάνια δε λειτουργεί καθόλου καλά» , είπε η Megan Smith, της οποίας ο πατέρας και η μητριά δολοφονήθηκαν, σε μια γραπτή δήλωση στην οργάνωση «Κάτοικοι της Πένσυλβάνια υπέρ Εναλλακτικών Αντί της Θανατικής Ποινής». «Κοστίζει πολύ περισσότερο από το να καταδικάζονται οι δολοφόνοι σε ισόβια κάθειρξη. Είναι ένα σύστημα αυθαίρετο και χωρίς συνοχή και μερικές φορές καταδικάζει σε θάνατο αθώους ανθρώπους.»

Σχόλια