Προσπάθεια επαναφοράς του θέματος του ευρωσυντάγματος

0

Προσπάθεια επαναφοράς του θέματος του ευρωσυντάγματος αναμένεται να γίνει στο Συμβούλιο Κορυφής σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ των υπό συζήτηση θεμάτων είναι να οριστεί ένας «οδικός χάρτης» για το νέο σύνταγμα της ΕΕ, μια διατύπωση για τη δυνατότητα απορρόφησης από την Ενωση νέων κρατών – μελών, αλλά και μια πολύ καλή για τα ελληνικά συμφέροντα παράγραφος για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στην Κοινότητα και τα μέλη της.

Όσον αφορά το πολυσυζητημένο ευρωσύνταγμα, που έχει παγώσει μετά την απόρριψή του από Γάλλους και Ολλανδούς πριν από ένα χρόνο, οι «25» αναμένεται να κάνουν ορισμένα δειλά πρώτα βήματα, διερευνώντας τις δυνατότητες να ανοίξει και πάλι η συζήτηση μέσα από ορισμένες πρωτοβουλίες. Πάντως, οι πάντες έχουν συνείδηση ότι τίποτε ουσιαστικό δεν μπορεί να γίνει πριν τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2007, όταν την προεδρία της ΕΕ θα έχει η Γερμανία.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από το Βερολίνο, η Αγκέλα Μέρκελ, έχοντας και τη συναίνεση του Ζακ Σιράκ, αναμένεται να ζητήσει σήμερα από τους εταίρους να της δώσουν μια «ανοικτή εντολή» για να δρομολογήσει μια λύση στο θέμα του ευρωσυντάγματος. Η καγκελάριος της Γερμανίας διευκρινίζει, πάντως, ότι δεν κάνει λόγο για λευκή επιταγή, αλλά για μια εντολή να εκδηλωθεί επισήμως μια πρωτοβουλία, συνοδευόμενη από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, προς το τέλος της γερμανικής προεδρίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ως χρονικό ορόσημο ενδέχεται να τεθεί η πανηγυρική σύνοδος που προγραμματίζεται στο Βερολίνο για τις 25 Μαρτίου του 2007, στην 50ή επέτειο από την ίδρυση της ΕΟΚ.

Από την πλευρά του, και το ευρωκοινοβούλιο ζήτησε χθες από τους ηγέτες των «25» μια σαφή πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί η συνταγματική κρίση που μαστίζει την ΕΕ. Με ψήφους 347 υπέρ, 212 κατά και 70 αποχές, οι βουλευτές ενέκριναν ψήφισμα που ζητεί τον ορισμό ενός «οδικού χάρτη» για την επίλυση της κρίσης.