Προσπάθεια παράκαμψης της απόφασης του ΔΕΚ για τη συμφωνία Ε.Ε. – ΗΠΑ

0

Ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φράνκο Φρατίνι, έκανε γνωστό ότι θα εισηγηθεί σήμερα στους 25 υπουργούς δικαιοσύνης, που συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο, την αλλαγή της νομικής βάσης, ώστε να μπορέσει να διατηρηθεί ως έχει η συμφωνία Ε.Ε. – ΗΠΑ, που επιτρέπει στις αμερικανικές αρχές να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα επιβατών αεροπορικών εταιρειών. Διαφορετικά, από την 1η Οκτωβρίου, η εν λόγω συμφωνία θα πρέπει, σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, να ακυρωθεί.

Είναι σαφές ότι η Κομισιόν επιχειρεί να επωφεληθεί της ευκαιρίας, ώστε τα θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων να περάσουν από τον τρίτο πυλώνα (θέματα εθνικής αρμοδιότητας, όπου σε κοινοτικό επίπεδο απαιτείται ομοφωνία στη λήψη αποφάσεων) στον πρώτο πυλώνα (θέματα κοινοτικής αρμοδιότητας, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία).

Πάντως, δεν είναι βέβαιο ότι θα πετύχει το στόχο της, δεδομένου ότι ορισμένες χώρες – μέλη, κυρίως η Γερμανία, εμφανίζονται μέχρι στιγμής απρόθυμες να δεχθούν αυτήν την αλλαγή, διότι δεν θέλουν να εκχωρήσουν στην Ε.Ε. θέματα ευαίσθητα, όπως η μετανάστευση.

Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο στο θέμα αυτό έχει συμβουλευτικό ρόλο, ζητεί, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, κάτι που δεν θέλουν ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι, την, Τρίτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακύρωσε τη συμφωνία Ε.Ε. – ΗΠΑ, διότι, όπως επισημαίνει η απόφαση, δεν στηρίζεται (η συμφωνία) σε καμία νομική βάση. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, η Επιτροπή ζητάει να μεταφερθεί από τον τρίτο στον πρώτο πυλώνα το θέμα, ώστε να γίνει κοινοτική αρμοδιότητα και να έχει νομική βάση.