Προσπάθειες προσέγγισης Βρετανίας – Ισημερινού στην υπόθεση Ασάνζ

0

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ, κάλεσε τον Ισημερινό να προσέλθει σε “νέες συζητήσεις το συντομότερο δυνατό” σχετικά με την τύχη του ιδρυτή του WikiLeaks Julian Assange, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, προκειμένου να αποφευχθεί η έκδοσή του στη Σουηδία. “Θέλουμε να συνεχίσουμε τον διάλογό μας με την κυβέρνηση του Εκουαδόρ.

Πιστεύουμε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να είναι σε θέση να βρουν μια διπλωματική λύση”, δήλωσε ο William Hague σε γραπτό μήνυμά του προς τους Βρετανούς Βουλευτές, τη Δευτέρα. Θέτει πόδι έξω από τη διπλωματική ένωση, ο ιδρυτής του WikiLeaks, 41, αντιμετωπίζει μια έκδοση στη Σουηδία σε σχέση με μια υπόθεση βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης υπόπτων. Φοβάται να μεταφερθούν σε ένα δεύτερο χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ανταποκριθεί στην κατασκοπεία μετά την αποκάλυψη από την ιστοσελίδα 250.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ.

Ο Assange και οι υποστηρικτές του λένε ότι οι διαδικασίες που κινήθηκαν εναντίον του στη Σουηδία ουσιαστικά κινούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν στη θανατική ποινή, αν τελικά εκδοθεί στις ΗΠΑ.. Αντίθετα ο William Hague, δήλωσε ότι οι φόβοι του Julian Assange για πιθανή έκδοσή του από τη Σουηδία στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι “αβάσιμοι”, δεδομένης της Συμφωνίας έκδοσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία προβλέπεται ότι η έκδοση μπορεί να επιτρέπεται “για αδίκημα που τιμωρείται με θάνατο σύμφωνα με το δίκαιο του αιτούντος κράτους (…) υπό τον όρο ότι: η θανατική ποινή δεν θα επιβληθεί “ή ότι” η θανατική ποινή, αν επιβληθεί, δεν θα εκτελεστεί “.

Στο Λονδίνο, ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Εκουαδόρ, ανέφερε ότι “θα πρέπει να δοθεί εγγύηση από τη βρετανική κυβέρνηση προκειμένου εξασφαλιστεί ότι ο κ. Assange δεν θα έχει την ίδια τύχη όπως Bradley Manning,«ο Αμερικανός στρατιώτης κατηγορείται ότι είναι ο «τυφλοπόντικας» του WikiLeaks, ο οποίος πρόκειται να δικαστεί τελικά από στρατοδικείο. “Αν το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει αυτές τις βασικές εγγυήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μια γρήγορη, δίκαιη και έντιμη λύση” για να βγούμε από “το σημερινό αδιέξοδο”, δήλωσε εκπρόσωπος του Εκουαδόρ ανωνύμως, όπως αναφέρεται από το πρακτορείο ειδήσεων AP.

Σχόλια