Προστασία των κοινοτήτων Ρομά από επιθέσεις ακροδεξιών ζητά από την Ουγγαρία η Διεθνής Αμνηστία

0

 Η οργάνωση απηύθυνε σχετική επιστολή στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας με αφορμή πρόσφατη επίθεση σε Ρομά, κατοίκους του χωριού Devecser, από ακροδεξιούς. Τα επεισόδια στο χωριό Devecser της Ουγγαρίας έλαβαν χώρα στις 5 Αυγούστου, όταν πάνω από χίλια άτομα συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του χωριού, συμμετέχοντας σε συγκέντρωση του ακροδεξιού κόμματος Jobbik. Στους λόγους των ομιλητών της συγκέντρωσης υπήρχε διάχυτο το ξενοφοβικό αίσθημα, ενώ κάποιοι καλούσαν εμμέσως τους Ούγγρους να διώξουν τους Ρομά.

Στη συνέχεια ακολούθησαν επεισόδια, καθώς έγινε ρίψη αντικειμένων προς τους καταυλισμούς και τα σπίτια των Ρομά. «Οι αρχές της Ουγγαρίας είναι υποχρεωμένες να προστατεύουν όλους τους πολίτες και γι’ αυτό πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα γίνει πραγματική και ανεξάρτητη διερεύνηση των καταγγελιών περί παράλειψης της αστυνομίας να παρέμβει στα επεισόδια βίας στο Devecser», σχολίασε εκ μέρους της Διεθνούς Αμνηστίας η Jezerca Tigani. «Η ρατσιστική βία, καθώς και η υποκίνηση σε ρατσιστική βία, εναντίον οποιουδήποτε μέλους της ουγγρικής κοινωνίας πρέπει να καταδικάζεται δημοσίως, ενώ όλες οι πράξεις βίας και ενόχλησης με ρατσιστικά κίνητρα πρέπει να διερευνώνται καταλλήλως», συνέχισε. Ανοιχτή επιστολή απηύθυναν στην κυβέρνηση και τρεις ΜΚΟ της Ουγγαρίας (Hungarian Civil Liberties Union, The Hungarian Helsinki Committee, EKINT).

Οι οργανώσεις επεσήμαναν ότι στις ακροδεξιές ομιλίες διατυπώνονταν προτροπές για εγκληματικές πράξεις σε βάρος των Ρομά, κάλεσαν για διερεύνηση τυχόν ευθυνών της αστυνομίας και για ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα πορίσματα της έρευνας.

Σχόλια