Πρόστιμα στους εργοδότες που εκμεταλλεύονται λαθρομετανάστες

0

Τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν την έκθεση του Ιταλού ευρωβουλευτή Κλαούντιο Φάβα σχετικά με μια πρόταση οδηγίας με σκοπό τον τερματισμό της παράνομης εκμετάλλευσης των εργαζομένων αυτών και την επιβολή κυρώσεων στους εργοδότες τους.

Σήμερα εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 4-8 εκατομμύρια μετανάστες που εργάζονται παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συχνά εκτελώντας εργασίες που πολλοί Ευρωπαίοι είναι απρόθυμοι να κάνουν.

Κάθε χρόνο ο αριθμός των λαθρομεταναστών που έρχονται στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος αυξάνεται κατά περίπου μισό εκατομμύριο.

Αυτοί που καταφέρνουν να φτάσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος εργάζονται συχνά ως οικοδόμοι, αγρότες, καθαριστές, σερβιτόροι ή έμποροι.

Στα επαγγέλματα αυτά συχνά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από τους εργοδότες τους, οι οποίοι γνωρίζουν ότι οι λαθρομετανάστες δεν θα τολμούσαν να πάνε στην αστυνομία φοβούμενοι την απέλαση.

Οι περισσότερες μάλιστα από αυτές τις εργασίες δεν προσφέρουν ούτε σύνταξη ούτε κοινωνική ασφάλιση ή υγειονομική περίθαλψη. Δεν λείπουν βέβαια και οι μετανάστες που καταλήγουν στα χέρια συμμοριών, που τους ωθούν ακόμη και στην πορνεία.

“Οι λαθρομετανάστες ανταποκρίνονται στις ανάγκες ορισμένων ασυνείδητων εργοδοτών που είναι πρόθυμοι να εκμεταλλευτούν εργαζομένους διατεθειμένους να απασχολήσουν κυρίως ανειδίκευτες και χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας”, είπε χαρακτηριστικά ο Ιταλός ευρωβουλευτής της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Κλαούντιο Φάβα.

Η έκθεση του Ιταλού πολιτικού αφορά μια οδηγία που προτείνει ποινικές κυρώσεις προς τα άτομα που απασχολούν λαθρομετανάστες όχι προς τους ίδιους τους μετανάστες.

Οι εργοδότες θα πρέπει σύμφωνα με την έκθεση του κ. Φάβα είτε να καταβάλουν το κόστος της επιστροφής των μεταναστών στις πατρίδες τους είτε άλλου είδους φόρους.

Οι εργοδότες άλλωστε είναι αυτοί που θα έχουν την ευθύνη ελέγχου των εγγράφων των εργαζομένων τους και διασφάλισης της νομιμότητας αυτών.

Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προτείνει ωστόσο τη μείωση των κυρώσεων για τους ιδιώτες που απασχολούν λαθρομετανάστες, εκτός αν οι συνθήκες εργασίας αυτών αγγίζουν τα όρια της εκμετάλλευσης.