Πρόστιμο ενός δισ. Ευρώ επεβλήθη στη Philip Morris για το λαθρεμπόριο τσιγάρων

0

Η αμερικανική καπνοβιομηχανία Philip Morris θα αναγκαστεί να καταβάλει το ποσό του 1 δισ. ευρώ στην Ε.Ε. και σε 10 κράτη μέλη μέσα στην επόμενη δεκαετία, ως αποζημίωση για απώλειες φορολογικών εσόδων, εξαιτίας του εκτεταμένου λαθρεμπορίου τσιγάρων. Στην Ελλάδα αναλογούν περίπου 55 εκατ. δολάρια.

Οι δύο πλευρές είχαν βρεθεί επί σειρά ετών σε δικαστική διαμάχη, με την Κομισιόν να κατηγορεί τη Philip Morris ότι διέθετε στην αγορά ανεξέλεγκτες ποσότητες τσιγάρων, που δεν ανταποκρίνονταν στις ανάγκες μιας συγκεκριμένης περιοχής, ευνοώντας με την τακτική αυτή το λαθρεμπόριο και επιφέροντας μεγάλες απώλειες φορολογικών εσόδων για τα κράτη μέλη.

Στις 9 Ιουλίου 2004 τα δύο μέρη, επιλέγοντας τον οδό του συμβιβασμού, προχώρησαν στη σύναψη μιας συμφωνίας πολυετούς ισχύος, η οποία περιλαμβάνει έναν μηχανισμό για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας , σύμφωνα με την οποία η Philip Morris δεσμεύεται να περιορίζει τις πωλήσεις της σε ποσότητες οι οποίες να αντιστοιχούν στη ζήτηση που ισχύει στη νόμιμη αγορά.

Χθες η Επιτροπή σε συνεργασία με τα κράτη μέλη προχώρησαν στην κατανομή των χρημάτων. Ετσι από το 1 δισ. ευρώ το 9,70% θα καταλήξει στον κοινοτικό προϋπολογισμό, διότι και η Ε.Ε. έχει απώλεια εσόδων από το ΦΠΑ

Το υπόλοιπο 90,3% θα διατεθεί στα 10 κράτη μέλη ως εξής: Ελλάδα 6,35%, Βέλγιο 6,02%, Γερμανία 24,62%, Γαλλία 10,19%, Ισπανία 10,19%, Πορτογαλία 4,48%, Ελλάδα 6,35%, Ιταλία 28,63%, Φιλανδία 2,63%, Ολλανδία 4,17%, Λουξεμβούργο 1,22%.

Σχόλια